Przepisy dla każdego.

wigilijne potrawy

środa, 22 grudnia 2010

To szybkie ciasto polecam na święta bożego narodzenia. Jest dosyć tanie, smaczne i nie wymaga dużo czasu. Pierwotny przepis znajdziecie tutaj raffaello . Ostatnio zamiast gotowania budyniu z mąki używam 3 paczek budyniu śmietankowego gotowanego w 75ml mleka. To powoduje, że masa jest wystarczajaco gęsta. Dodaję pół porcji wiórków z przepisu podstawowego. Po modyfikacji, ciasto jest również pyszne. Polecam! :)

piątek, 29 października 2010

Spełniam prośbę i zamieszczam dwa przepisy na farsz grzybowy do uszek:)

Farsz I

kapelusze borowików ugotowane w wywarze

cebula

płaska łyżka masła

sól, pieprz, 2 łyżki bułki tartej

Ugotowane grzyby siekamy drobno lub przepuszczamy przez maszynkę. Bardzo drobno posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, a kiedy się zeszkli łączymy z grzybami. Całość przez chwilę zasmażamy, a następnie dodajemy sól, pieprz, tartą bułkę i odstawiamy do wystygnięcia.

Farsz II

12 suszonych grzybów

1 kg kiszonej kapusty

sól, pieprz

1 duża cebula

3-4 łyżki oleju

Kapustę ugotować do miękkości, ostudzić i dobrze odcisnąć. Grzybki ugotowane odcedzamy. Kapustę i grzyby siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę. Cebulę drobno posiekaną szklimy na odrobinie oleju i dodajemy do masy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz oliwą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy, aby farsz się " przegryzł".

Jeśli nie mamy suszonych grzybków, można zastąpić je pieczarkami, utarte na dużych oczkach wysmażamy na oleju lekko doprawiając solą, aby odparowała z nich woda. Tak podsmażone pieczarki dodajemy do posiekanej kapusty.

I uszka palce lizać!

 

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF

czwartek, 21 października 2010

800g mięsa mielonego

3 duże cebule - drobno siekane

2 łyżki natki

2 łyżki kolendry

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

sól pieprz i woda

Farsz wymieszać dodając tylko tyle wody, aby farsz stał się bardziej plastyczny.

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF

sobota, 22 grudnia 2007

* 8 jajek
* 1 filet śledziowy
* 150 ml majonezu
* sól
* pieprz
* 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:
Filet śledziowy namaczamy w wodzie, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem i siekamy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy,przekrawamy na połówki. Żółtka wyjmujemy, przecieramy przez sito ze śledziem, ucieramy z 2 łyżkami majonezu i doprawiamy pieprzem oraz ewentualnie solą. Połówki białek napełniamy farszem z żółtek i śledzia, polewamy pozostałym majonezem, posypujemy natką, schładzamy i podajemy. Do farszu możemy dodać 1 łyżkę drobno pokrojonego szczypiorku. Zamiast śledzia do farszu możemy dodać 100 g wędzonej ryby lub 8 filetów anchois.

wtorek, 19 grudnia 2006

7 dag margaryny
12,5 dag miodu
7 dag cukru pudru
1 czubata łyżeczka przyprawy do pierników
1 jajko
1 łyżka kakao
25 dag mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

lukier
kolorowe posypki

1. Margarynę, miód i cukier rozpuszczamy dokładnie w rondelku, do uzyskania jednolitej masy, a następnie studzimy.
2. Jajko ubijamy z kakao i przyprawą do pierników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski, dodajemy ubite jajko i przestudzoną masę miodową, wyrabiamy ciasto (jest ono dosyć miękkie) i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
3. Stolnicę posypujemy obficie mąką i wałkujemy na niej ciasto na cienki placek. Foremkami wycinamy dowolne kształty pierników. Kształty mogą być bardzo fikuśne, bo pierniczki nie rosną na tyle, aby się mogły zdeformować.
4. Ciastka układamy na wyłożonych pergaminem blaszkach i wkładamy do pieca, nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
5. Po wystudzeniu pierniczki dekorujemy w dowolny sposób.

Po upieczeniu ciastka są twarde, lecz miękną po kilku godzinach w odkrytej salaterce, w temperaturze pokojowej. Polukrowane miękną jeszcze szybciej.

By Aniusiaczek


U mnie już pachną pierniki :))

5-6 płatów śledzi
1 duża cebula
1 pietruszka
2 marchewki
2 kiszone ogórki
majonez

Śledzie wymoczyć. Skropić octem i odstawić na dwie godziny.
Cebulę pokroić w kostkę. Surową marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej, wrzucić na oliwę i dusić do miękkości. Wystudzić.
Dodać ze 2 kiszone ogórki pokrojone w kostkę i cebulę. Do tego dodać majonez.
Sałatką przełożyć śledzie.
Zostawić na 12 godzin.
by JWK10


50 dag matiasów
5 cebule
5 łyżki musztardy np. miodowej
olej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Filety kilkakrotnie przepłukać w zimnej wodzie, osuszyć i pokroić na małe kawałki.
Obraną cebulę drobno pokroić w plasterki, wymieszać z musztardą i natką.
Śledzie ciasno ułożyć w słoju, przekładając każdą warstwę cebulą z musztardą i polewając niewielką ilością oleju.
Najlepiej odstawić do lodówki na 1 dzień.


by Aganiok

 

środa, 06 grudnia 2006


składniki

po średniej wielkości filecie karpiowym na osobę - około 80 dag
dwie solidne garści grzybów - pieczarek albo kurek mrożonych, albo rydzów, albo jakichkolwiek
dwie średniej wielkości cebule
czubata łyżka masła
dwie łyżki oliwy
szklanka tłustej, kwaśnej śmietany
sól
pieprz
garść drobniutko posiekanej natki pietruszki

Filety myję, dokładnie suszę, skrapiam sokiem z cytryny. Odkładam na bok.

Cebulę obieram i kroję na raczej dużą kostkę. Jeśli mam pieczarki, obieram je i kroję na połówki (pieczarki są znacznie smaczniejsze, jeśli są w dużych kawałkach), jeśli zaś mrożone grzyby  nic z nimi nie robię.

Na oliwie podsmażam cebulę - smażę ja do lekkiego zeszklenia, następnie dodaję grzyby i na silnym ogniu smażę przez kilka minut do całkowitego odparowania soku.

Wtedy dodaję masło i smażę jeszcze dwie, trzy minuty. Taki sposób smażenia grzybów wydobędzie z nich cały wspaniały smak i aromat.

Teraz czas już na rybę. Usuwam z niej sok z cytryny, solę i pieprzę delikatnie i smażę przez dwie, trzy minuty na silnie rozgrzanej oliwie.

Jeśli filety są ze skórą - pamiętajcie, by rybę wpierw kłaść na patelnie skórą! W naczyniu żaroodpornym układam filety, na nie układam grzyby z cebulą i wstawiam na 20 minut przed kolacją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach pieczenia, kiedy ryba w środku już doskonała, a grzyby lekko spalone z wierchu, na potrawę wylewam śmietanę, wstawiam na pozostałe 5 minut do piekarnika!

Ta śmietana, w tym momencie, to cale clou dania.
Po wyjęciu z piekarnika rybę posypuję pietruszką!

Grzegorz Ostrowski.

 
1 , 2 , 3
Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com