Przepisy dla każdego.

sałatki i surówki

niedziela, 26 czerwca 2011

Ten przepis wypróbowałam już wielokrotnie. Niesamowicie aromatyczna surówka, nadajaca się i do obiadu i do kanapek. Palce lizać!

Składniki na duża miskę:

650 g selera startego na średnich oczkach

1/2 szklanki posiekanej natki

1/3 szklanki majonezu

1-2 ząbków czosnku

1/3 szklanki kwaśnej smietany

2 łyzki soku z cytryny

2 łyżeczki ostrej musztardy

sól i cukier do smaku

Majonez, śmietanę, wycisnięty czosnek, musztardę i sok z cytryny nalezy dobrze wymieszać w duzym kubku. Do startego selera dodać sól, cukier i natkę pietruszki. Dodać sos i dobrze wymieszać. Odstawić na 15 minut do lodówki i gotowe.

Smacznego!

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF

sobota, 13 października 2007

2 filety z kurczaka
1 puszka ananasa
1 puszka czerwonej fasoli
majonez
czosnek
przyprawy do smaku

Filety z kurczaka opłukac pokroic w drobna kosteczke i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, doprawić do smaku i pod koniec smażenia dodać przeciśnięty czosnek. Wystudzić. Ananasa osączyć i pokroic na kawałeczki fasolke czerwoną osączyć opłukać. Wymieszać razem kurczaka z fasolką i ananasem. Do miseczki przełożyć troche majonezu, dolać trochę soku z ananasa, dodać do sosu przeciśnięty czosnek -  im więcej tym sałatka lepsza. Wymieszać i wstawić do lodówki.  Najlepsza jest drugiego dnia.

piątek, 12 października 2007

1 podwójny filet z piersi kurczaka
1 pomidor
1/2 świeżego ogórka
1/2 kapusty pekińskiej
1 cebula
1/2 papryki czerwonej
1/2 puszki kukurzydzy
2 ząbki czosnku
mały jogurt naturalny
sól, pieprz, papryka ostra i słodka, czosnek ganulowany, chili

Piersi pokroić w niedużą kostkę, przyprawić (sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra, chili) obsmażyć i ostudzić
Warzywa pokroić i wymieszać wszystkie razem.
Na to wyłożyć usmażone piersi i polać sosem jogurtowo czosnkowym.
Sos:
Czosnek przecisnąć przez praske i dodać do jogurtu, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

podpowiedziała Gigi

środa, 16 maja 2007
kukurydza konserwowa                                                        
seler konserwowy
puszka ananasa
świeża czerwona papryka
2 ząbki czosnku
5 łyżek majonezu
40dkg startego lub krojonego w kostkę żółtego sera
szczypta soli, bazylia

Kukurydzę i seler odsączyć, ananasy wyjąć z zalewy , pokroić w drobne kawałki, paprykę pokroić w kostkę. Do majonezu dodać 2-3 łyżki zalewy z ananasów i wycisnąć 2 ząbki czosnku Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem majonezowym, jeśli trzeba dosolić.
Posypać bazylią..

piątek, 04 maja 2007

2 pory (białe części)
4 jajka
puszka groszku
puszka kukurydzy
2 jabłka
słoik selera konserwowego
puszka ananasów
majonez

sól i pieprz

Pora pokroić na pół krążki, ananasy pokroić na dość małe kawałki, jajka i jabłka pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki układać w kolejności: por, jajka, groszek, kukurydza, jabłka, seler, ananas.

Polać majonezem wymieszanym z solą i pieprzem. Wstawić na 30 min. do lodówki, aby nabrało smaku. Oczywiście można zrobić z połowy produktów:)

ogorki kiszone lub małosolne (mniam)
ogórki świeże
pomidory
szczypior+ dymka lub cebula
papryka kolorowa
oliwa, sól, pieprz, ocet winny

Ilość zależy od upodobań.
Ogórki obrać ze skóry. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Lekko posolić, dodać sporo pieprzu, polac oliwką i dobrze wymieszać. Do smaku dodac odrobinę octu winnego .Surówka powinna mieć smak pikantny.
Należy pamiętać,ze jeśli zbyt długo oczekiwac będzie na zjedzenie, pojawi nam się dużo sosu.
Najlepiej podawać schłodzoną..

Świetny dodatek do miesa z grilla.

wtorek, 24 kwietnia 2007

średni świeży ogórek
4 plasty ananasa z puszki
200 ml kwaśnej śmietany
ząbek czosnku
sól, cukier do smaku

Ogórki pokrojone na mizerię, ananas w drobną kostkę. Do śmietany wycisnąć ząbek czosnku , dadać troszkę cukru i odrobinę soku z anansa. Dobrze wymieszać. Posolić do smaku. Odstawić na 20 min.
Smacznego:)
 

sobota, 24 lutego 2007

3 średniej wielkości marchewki
2 duze kwaskowe jabłka
płaska łyzka chrzanu
1/2 szklanki śmietany
sok z cytryny
cukier, sól
listki świeżej melisy do przybrania
Na tarce z małymi otworami ścieramy oczyszczone marchewki oraz obrane jabłka. Kropimy sokiem z cytryny, dodajemy chrzan i przyprawy. Składnki mieszamy i odstawiamy na 10mmin w chłodne miejsce. Przed podaniem polewamy spienioną śmietaną i dekorujemy melisą.

Surówka doskonale komponuje się z mięsem drobiowym:)

"Polskie przepisy" - E.Aszkiewicz.

 
1 , 2 , 3 , 4
Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com