Przepisy dla każdego.

do chleba

sobota, 23 października 2010

Przepis znalazłam chyba na stronie "wielkie żarcie" i wypróbowałam stęskniona dawnego smaku mielonki z dzieciństwa ;) wreszcie było czym się podelektować, mimo tak prostego składu.

Potrzebne:

mięso mielone wieprzowe (ilość zależy od nas)

przyprawy: sól, pieprz, majeranek i czosnek- ten składnik pominęłam, aby nie przeważał w smaku. Można dodać inne ostrzejsze przyprawy jeśli chcemy czegoś innego niż typowa mielonka na kanapki.

Mięso doprawić i dobrze wyrobić. Nałożyć po 3/4 wysokości słoika i zakręcić. W dużym garnku zalać słoiki do połowy wodą , przykryć garnek zagotować i gotować jeszcze przez 1 godzinę. Pozostawić do wystygnięcia i następnego dnia znów gotować tylko godzinę i mamy gotową mielonkę ze smaczną galaretką.

Polecam!

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF

wtorek, 17 kwietnia 2007

po 40 dag wątróbki z drobiu,
chudego (ale bez przesady) boczku wędzonego
i ugotowanego mięsa drobiowego,
kilka łyżek masła,
5-6 ząbków czosnku,
sól, pieprz do smaku

Na głębokiej patelni stopić 3-4 łyżki masła i obsmażyć plasterki boczku, dołożyć wątróbkę, dusić razem na niewielkim ogniu ok. 20 minut, potem dodać mięso z kurczaka i czosnek roztarty z solą, wymieszać, przestudzić. Zemleć trzykrotnie, wymieszać z pieprzem do smaku, przełożyć masę do formy, ewentualnie polać roztopionym masłem, schłodzić.

przepis wg Nutinki - palce lizać.
.

07:44, powiew_uczuc , do chleba
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 14 stycznia 2007

5 jaj na twardo
2 plastry szynki (lub parzone pieczarki)
szczypior
5 dag sera żółtego
majonez
sól,pieprz

 Jajka zetrzeć na tarce na dużych oczkach.Szczypior posiekać. Szynkę w drobniutką kostkę, ser zetrzeć .Wszystko dokładnie wymieszać , dodać majonez i doprawić do smaku.

16:09, powiew_uczuc , do chleba
Link Komentarze (1) »

25 dag gotowanego mięsa kurczaka
łyżeczka ostrej papryki
ząbek czosnku utarty z solą
2-3 łyżki majonezu
posiekana natka

 Mięso zmiksować z papryką i czosnkiem dodać majonez, Posypać pietruszką.

 

16:08, powiew_uczuc , do chleba
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 11 stycznia 2007

 Zamiast białego sera zrobiłam z jajkami na twardo.

25 dag tłustego twarogu
3 łyżki gęstej i kwaśnej śmietany - co najmniej 18%
4 czubate łyżki startego, ostrego żółtego sera
4 czubate łyżki drobno pokrojonej szynki
garść drobno posiekanego szczypiorku
spora szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
sól

Twaróg rozcieram ze śmietaną za pomocą widelca na możliwe jak najbardziej jednolitą masę.
Dodaję wszystkie pozostałe składniki i mieszam dokładnie.
Najbardziej smakuje, kiedy jest lekko oziębiona.

Autor.G.Ostrowski

19:22, powiew_uczuc , do chleba
Link Dodaj komentarz »
piątek, 24 listopada 2006

ładny kawałek karczku (ok. 1,5 kg)
przyprawy do natarcia mięsa - wg uznania np. pieprz, papryka, czosnek, majeranek itp. czyli to co kto daje do mięska
tłuszcz do smażenia

Marynata:
2 l. wody
4-5 łyżek soli
3-4 liście laurowe
parę ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego

Składniki marynaty zagotować i ostudzić. Mięso dokładnie natrzeć przyprawami, obwiązać mocną nicią (tak jak szynkę), aby ładnie uformować mięso.
Tak przygotowany karczek przełożyć do brytfanki lub innego naczynia dopasowanego do wielkości mięsa. Zalać zimną marynatą tak aby mięso było całkowicie przykryte i odstawić na 2-3 dni do lodówki lub w inne bardzo chłodne miejsce.
Po tym czasie wylać zalewę, mięso osuszyć papierowym ręcznikiem. Obsmażyć w brytfance na rumiano. Przełożyć do gorącego piekarnika (200C) i piec do miękkości. Od czasu do czasu polać wytworzonym sosem i skropić zimną wodą.
Upieczony karczek wyjąć z piekarnika, ostudzić. Z zimnego mięsa zdjąć nici, pokroić w dość cienkie plastry.

Doskonały do pieczywa i zimnych sosów.

(c) grażka 13

 

wtorek, 21 listopada 2006

8 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżki masła
2 łyżki musztardy ( ja dodaję miodową)
garść drobno posiekanej zieleniny: koperku, szczypiorku i natki pietruszki 2 czubate łyżki majonezu
świeżo zmielony czarny pieprz
sól

Jajka obierać i bardzo drobno posiekać.
Do jajek dodać miękkie masło, musztardę, majonez oraz zieleninę.
Wmieszać wszystko bardzo dokładnie.
Doprawić pieprzem i jeśli trzeba solą.
Smakuje najlepiej lekko oziębiona.
Smacznego!

 

08:17, powiew_uczuc , do chleba
Link Komentarze (1) »

Składniki

20 dag twarogu póltłustego

3-4 jajka na twardo

pól średniej cebuli

szklanka posiekanej zieleniny- szczypioru,natki, koperku

łyżka gęstej śmietany

3-4 łyzki majonezu

sól, świezo mielony pieprz

Twaróg rozrdobnić wielcem i wymieszac z łyżką śmietany. Jajka pokroić w niezbyt drobną kostkę i dodać do twarogu.

Posiekać drobno zieleninę i cebulę w kostkę. Wszystko razem wymieszać i dodać majonez. Doprawić do smaku.

Pasta powinna mieć dość ścisłą konsystencję. Odstawić do lodówki na conajmniej 1/2 godziny.Smarować na pieczywo.

Można podawać z plasterkami kiszonego ogórka, lub paskami konserwowej papryki.

Smacznego!

 

07:54, powiew_uczuc , do chleba
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2
Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com