Przepisy dla każdego.

napoje i trunki

wtorek, 22 maja 2007
4 porcje
  • 2 szklanki wody żródlanej
  • 2 łyzki kawy rozpuszczalnej
  • 2 kopiaste łyzki cukru
  • szklanka pełnego mleka
  • 4 gałki lodów śmietankowych lub waniliowych
  • łyżeczka zmielonej na puder kawy ziarnistej

Do wrzącej (nie gotujacej!) wody wsypujemy kawę i cukier, mieszamy, odstawiamy do wychłodzenia. Zimną kawę miksujemy z mlekiem tuż przed podaniem. Gdy płyn się spieni, rozlewamy do wysokich szklanek, na wierzch kładziemy gałkę lodów, posypujemy kawowym pudrem. Podajemy ze słomką.

środa, 14 lutego 2007

Owoc gługu - miłość, dobroć, radość dla serca
Kozieradka - ziele filozofów, mądrość, stateczność
Owoc kminku - podgrzewacz uczuć
Anyżek - delikatność, wrażliwość
Cynamon, wanilia - do smaku(po łyżeczce)
1 butelka wina czerwonego, gronowego, wytrawnego
Miód

Zioła wymieszać. Garść tych ziół wsypać do słoika, zalać winem i postawić w kuchni na kilka godzin, następnie wlać do garnka, gotować około 5 min.. Przecedzić, dodać 3-4 łyżki miodu. Podgrzewać na małym ogniu około 15 minut, żeby alkohol wyparował, bowiem szaleńcza ma być miłość, a nie procenty.

 

 

wtorek, 13 lutego 2007
1 laska wanilii
2 szklanki mleka
2 łyżki kakao
1/2 szklanki wody
1 łyzka miodu
2 łyzki cukru
1/8 łyżeczki sosu Tabasco lub szczypta pieprzu cayenne
szczypta soli
2x 30 ml białego rumu
Włóżk laskę wanilii do melka, podgrzewaj 5-10 min na małym ogniu. Wyjmij wanilię, rozetnij, wydrąż ziarenka ze śerodka, wymieszaj z wodą i kakao. Powstałą pastę dodaj do gorącego mmleka, wymieszaj z cukrem i miodem, przypraw do smaku tabasco lub pieprzem kajeńskim. Teraz dodaj szczyptę soli, zdejmij z ognia i energicznie ubijaj mikserem, aby napój się spienił i nie powstał kożuch. Wlej do dwóch wysokich szklanek, a bezpośrednio przed podaniem dodaj do każdej porcję rumu.

wtorek, 09 stycznia 2007
1 szklanka whiskey,
1 łyżka czekolady,
1 łyżka wanilii,
3 jajka,
1 puszka słodzonego mleka

Zmieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin

czwartek, 04 stycznia 2007

Zestaw na 1 litr krupniku o mocy 45 proc.
500 g miodu pszczelego,
500 ml spirytusu o mocy 95proc.
5-10 ml zaprawy korzennej,
1 lyzeczka soku z cytryny,
200 ml wody.
Zaprawa korzenna:
3 g cynamonu,
1 g gozdzikow,
3 g imbiru,
2 g galki muszkatolowej,
1 laska wanilii (4 g),
150 ml spirytusu o mocy 60proc.

1. 95 ml spirytusu o mocy 95 rozcienczyc 60 ml wody, dzieki czemu otrzyma sie 150 ml spirytusu o mocy 60proc.
2. Przygotowanie zaprawy: rozdrobnic surowiec przeznaczony na zaprawe, wlozyc do sloja, wlac spirytus, macerowac 14 dni, mieszajac co drugi dzien, po czym zlac do sloika.
3. Do emaliowanego garnka wlac wode, zagrzac na malym ogniu i do goracej wody dodac miod. Miod i woda nie powinny siegac powyzej polowy garnka, w przeciwnym razie moga wykipiec.
4. Doprowadzic miod i wode do wrzenia, gotowac kilkanascie minut, az do calkowitego zszumowania piany, po czym garnek zdjac z ognia.
5. Po czesciowym ostygnieciu miodu wlac sok z cytryny i zaprawe korzenna, nastepnie dodac spirytus, bardzo powoli i stale mieszajac.
6. Wodke przelac do gasiorka i odstawic na 3-6 miesiecy do dojrzewania, po czym zlac czesc wyklarowana, reszte zas przefiltrowac, polaczyc z czescia wyklarowana i rozlac do butelek.

Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej "Domowe nalewki i likiery"
poniedziałek, 23 października 2006

 Składniki:
1/4-1/2 l wódki(według preferencji co do zawartości promilii,ja daję raczej 1/4)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego- gotować zamknietą puszkę do 2-3 godzin
1/2 szkl. śmietany kremówki( mleko )
trochę cukru pudru(niekoniecznie)
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Zimny karmel przełożyć do miski, miksować z alkoholem,cukrem pudrem, dodać
rozpuszczoną w minimalnej ilosci wody kawę, śmietankę(mleko).
Podawać z kostkami lodu
Smacznego

Znalezione na forum gazety.pl

    Gorąca herbata. Kiedyś "plujka" była zmorą czasów. Wystawało się w długich kolejkach,żeby dostać herbatkę ze smyczką;) Te czasy minęły.

Zapraszam was w podóż po różnych zakątkach świata, popijając prawdziwie parzoną herbatę , jak niegdyś robiły to nasze babcie.

TEA & SPICE - czarna herbata

Mieszanka herbat południowo – indyjskich i cejlońskich z goździkami, skórką cytrynową, kawałkami wanilii oraz słodko – korzennym aromatem.

Herbata bardzo delikatna. W smaku przeważa godzik, w zapachu skórka pomarańczowa i aromat korzenny. Smakuje z niewielką ilością cukru,najlepiej gorąca.

Herbaciarnia

foto ze strony herbaciarni 

poniedziałek, 09 października 2006

Może zrobisz i podarujesz w pięknej butelce? :-) A może delektować się będziesz w jesienne wieczory?

składniki
puszka mleka zagęszczonego - słodzonego
puszka mleka zagęszczonego - niesłodzonego
paczka wiórków kokosowych
1/2 litra białej wódki

Do szczelnego słoika wsyp wiórki i zalej wódką co najmniej na 5 godzin.

Puszki mleka włóż do garnka, zalej wodą tak, by przykryła je całkowicie i gotuj na słabym ogniu od 2,5 do 3 godzin.

Po wyjęciu z wody, lekko schładzić, zawartość puszek wyjmij do miski, ucieram i dodaję wódkę, przecedzoną z wiórków kokosowych.

Warto spróbować..:-))

mniam.mniam

Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com