Przepisy dla każdego.

obiadowe

poniedziałek, 01 listopada 2010

Kilka filetów z piersi kurczaka

1/3 szklanki słodkiej śmietany  (rzadkiej)

kilka łyżek mąki (3-4)

łyżka przyprawy do kurczaka

sól. pieprz,

olej do smażenia

sezam

Filety lekko solimy. Przygotowujemy panierkę : śmietanę (1/3 szklanki) mieszamy z kilkoma łyzkami mąki, tak aby uzyskać masę o konsystencji ciasta naleśnikowego. Dodajemy przyprawę do kurczaka i odrobinę pieprzu mielonego i znów mieszamy. Na oddzielnym talerzu przygotowujemy odrobinę mąki z sezamem.

Rozgrzewamy olej i panierujemy filety najpierw w śmietanie z mąką i przyprawami, a następnie obtaczamy w ziarnach sezamowych i smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku i odkładamy w ciepłe miejsce.

Pamiętajmy, aby filety nie były zbyt często nakłuwane widelcem podczas smażenia, ponieważ staną sie one zbyt suche.

Do tak przygotowanych filetów podaj bukiet soczystych surówek np surówka z marchewki , surówkę z selera , surówkę z pora lub surówkę z kapustą pekińską .

Smacznego!

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF

wtorek, 15 stycznia 2008

W zakładkach tkwi od jakiegoś czasu przepis na babkę ziemniaczaną autorstwa jz . Nie mam ostanio natchnienia do pichcenia, ale może ktoś zapragnie podlaskiej kuchni :)

  • 2 kg ziemniaków surowych
  • 30 dkg boczku wędzonego lub surowego
  • 4 jajka
  • 3/4 szk. kaszy mannej
  • 0,5 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków
  • cebula
  • olej 100 g
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do wysmarowania blaszki
  • bułka tarta

Boczek pokroić w małą kosteczkę i podsmażyć na patelni, aż wytopią sie skwarki.

Obrać i umyć ziemniaki, utrzeć je na tarce (jak na placki ziemniaczane), zetrzeć do tego cebulę. Dodać jajka (całe), kaszę manną, podsmażony boczek wraz z tłuszczem, który sie wytopił oraz zmielone ugotowane ziemniaki i olej. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Blaszkę prostokątną wysmarowac olejem i obsypać bułką tartą, wyłożyć babkę ziemniaczaną. Wierzch babki polać odrobiną oleju. Piec w temp. 200 stopni ok 1,20 h. Przed podaniem polać sosem grzybowym.

Taką ilość piec najlepiej w duzej blasze lub w prodiżu - wtedy będzie to baba:)

08:51, powiew_uczuc , obiadowe
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 07 stycznia 2008

Z pewnością nie jest to tak pyszny placek po zbojnicku, jakie serwują gaździny w czasie ferii, ale namiastka na nizinie, tez moze być:)

Gulasz:

  • pół kilograma wołowiny
  • spora cebula
  • kilka pieczarek
  • mąka
  • sól, pieprz
  • liść laurowy

Na placki ziemniaczne tradycyjnie:

  • ziemniaki 10 -15 sztuk startych
  • jajo
  • mąką zwykła 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • przyprawy: sól, pieprz
  • tarta cebulka

Wołowinę w kostkę pokrojoną i cebulkę posdsmażamy na oleju, przkładamy do garnka, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą, tak żeby przykryć mieso. Dusimy do miekkości. Pod koniec duszenia, dodajemy podsamzone plasterki pieczarek. Gulasz zagęszczamy delikatnie mąką, tak by był wystarczająco gęsty, by nie społywał z placków. Możemy doprawić ostra papryką lub inną ulubiona przyprawą.

Starte ziemniaki, odlewamy nadmiar wody, mieszamy z jajkiem i mąką oraz starta cebulą. Soprawiamy. Smazymy na oleju dosyć spore placki, jako porcja.

Na każdy placek nakłaamy sporą porcję gulaszu- jesli uda ci się zlozyć go na pół, to świetnie:) Jeśli nie, to też dobrze. Podajemy z surókami np z pora lub z kiszonymi ogorkami. 

Danie świetnie smakuje po kuligu :) 

13:25, powiew_uczuc , obiadowe
Link Dodaj komentarz »
sobota, 05 stycznia 2008
  • 4 udka kurczaczka
  • 3 cebule
  • 10dag suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki soku z jabłek
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • przyrawy:sól, oliwa

Śliwki moczymy w soku z jabłek. Natarte solą udka podsmażamy na patelni na rumiano i odkladamy do rondla. Na pozostałym oleju smazymy cebulkę pokrojoną w piórka i ukladamy na wierzchu udek, posypujemy przyprawami i namoczonymi sliwakmi. Podlewamy sokiem, w ktorym moczyły sie śliwki i dusimy całość ok 25 min pod przykryciem, aż udką stana sie miekkie.

Porcje ukladamy na polmisku, sos przecieramy przez sito - gdy jest zbyt mocny- rozprowadzamy łyżka wody lub słodkiej smietanki. Polewamy porcje mięsa sosem. Można podawać z makaronem lub ziemniakami.

przepis E. Aszkiewicz 

13:42, powiew_uczuc , obiadowe
Link Dodaj komentarz »
środa, 21 listopada 2007
duża główka kapusty
50 dag mięsa mielonego
1 saszetka ryżu ugotowanego na pół twardo
10 dag utartego żółtego sera
2 pojemniki ukwaszonej śmietany
4 łyżki koncentratu pomidorowego
kostka rosołowa
duża cebula
sól, pieprz do smaku
wegeta
łyzka oleju 2 łyżki mąki

Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy do wody, obgotowujemy, wyjmujemy. Delikatnie zdejmujemy liście i ścinamy nerwy, jeżeli jest taka potrzeba czynność powtarzamy. Cebulę siekamy, rumienimy na patelni. Do mięsa wkładamy cebulę, ryż, żółty ser, sól i pieprz, mieszemy. Na każdy liść nakładamy farsz,a potem całość zwijamy w ciasny rulon. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć obgotowanymi liśćmi i na nich ciasno układamy gołąbki. W naczyniu wychodzą dwie warstwy. W 1 i pół szklance wody rozpuścić kostkę rosołową i zalać gołąbki. Wstawić do piekarnika - 180 stopni i zapiekać (przykryte)około 40 minut. Mąkę wymieszać ze śmietaną i koncentratem, przyprawić wegetą i pieprzem. Gołąbki wyjmujemy po 40 minutach, zalewamy przygotowanym sosem i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.

Wyśmienite gołąbki barabarki42

18:12, powiew_uczuc , obiadowe
Link Komentarze (5) »
środa, 22 sierpnia 2007
  • 4 duże kolorowe papryki
  • 200 gram ryżu (albo dwa woreczki)
  • 30 dag mielonego mięsa wieprzowego albo mieszanego
  • 5-6 większych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, ostra papryka itp.
  • kilka plastrów żółtego sera
  • 1 szklanka rosołu instant

Papryki umyć, odciąć czapeczki i wydrążyć środek.
Ryż ugotować w osolonej wodzie (jeżeli ktoś nie lubi, żeby farsz rozsypywał się podczas jedzenie, najlepiej, żeby nie był to ryż paraboiled).
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dorzucić pokrojone pieczarki, udusić z solą i pieprzem, dorzucić mięso i lekko podsmażyć.
Ryż wymieszać z mięsem, pieczarkami, cebulą i przyprawami. Można dodać do farszu trochę startego żółtego sera, żeby wszystko lepiej się tzrymało. Dolać nieco wywaru, wymieszać i nadziać szczelnie papryki.
Papryki ułożyć w głębokim naczyniu żaroodpornym albo brytfannie, wlać resztę wywaru i dusić pod przykryciem około 40-50 minut w gorącym piekarniku.  Czas duszenia, zależy on w dużym stopniu od wielkości papryk, piekarnika i waszego gustu.  Więc po prostu sprawdzajcie co jakiś czas widelcem.


Rady: Jeżeli lubicie pieprz ziołowy, dodajcie go koniecznie, danie zyska całkiem nowy smak i zapach. Jeżeli lubicie ser żółty, możecie w połowie pieczenia położyć trochę na wierzchu każdej papryki.

korzystam z przepisu Wkn:)

13:19, powiew_uczuc , obiadowe
Link Komentarze (2) »
wtorek, 31 lipca 2007

40 dkg maki
1 szkl mleka (letnie)
3 dkg drozdzy
1 lyzeczka cukru
1-2 lyzki oleju
2 ziemniaki
sol
Ziemniaki ugotowac i utluc (puree). Wczesniej w osobnej misce (mleko, make, drozdze, cukier, olej) wymieszać razem. Powstanie papka- dodac do niej utluczone ziemniaki i wymieszac wszystko razem.

Posypac na wierzch delikatnie maka i zostawic na ok 45-60 min do wyrosniecia. Nakryć ściereczka. Po wyrosnieciu rwac kawalki, rozciagnac w palcach i rzucac na olej. Piec jak paczki na glebokim oleju
Na wierzch mozna posypac startym zoltym serem i podawac z sosem czosnkowym.

Przepis madziorek.

15:16, powiew_uczuc , obiadowe
Link Komentarze (6) »
czwartek, 31 maja 2007

Właśnie trafiłam na coś fantastycznie pysznego Briam-czyli-grecka-zapiekanka
Czy mogę to zamówić? A jeśli tak to gdzie? :o) 

20:53, powiew_uczuc , obiadowe
Link Komentarze (4) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com