Przepisy dla każdego.

śniadanie i kolacja

wtorek, 06 września 2011

Składniki :

- 20 dkg mąki pszennej
- 1 jajo
- szklanka zsiadłego mleka ( lub w ostateczności kefiru )
- łyżka oleju
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder
- jabłka

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Jaja roztrzepujemy z mlekiem i ciągle mieszając dosypujemy powoli składniki sypkie. Dokładnie wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut.

Jabłka obieramy, kroimy w cienkie kawałki i mieszamy z ciastem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron. Podajemy na gorąco oprószone cukrem pudrem z cynamonem.

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF

środa, 25 kwietnia 2007

- 4-6 kromek wiejskiego chleba
- 4 duże ładne pomidory
- 1 pęczek grubo pokrojonej bazylii (można mniej)
- 1-2 ząbki czosnku
- sól i pieprz

Kromki chleba opiecz na grillu. Pomidory pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z posiekaną bazylią. Posól, przypraw pieprzem. Opieczone kromki chleba natrzyj czosnkiem, na wierzchu ułóż pomidory z bazylią i skrop oliwą. Udekoruj listkami bazylii.

Jeżeli chcemy bardzo ciepłego posiłku można postąpić na odwrót czyli na nie opieczone kromki chleba natarte tym razem rozgniecionym czosnkiem z przyrządzonymi pomidorami wsadzić do nagrzanego piekarnika i podpiec aż chleb będzie chrupiący.


Poleca Iskierka.

wtorek, 17 kwietnia 2007

- 4-6 kromek wiejskiego chleba (najlepiej ciabatty)
- 4 duże ładne pomidory (obrane z skórki, bez pestek - niekoniecznie)
- 4 łyżki posiekanych czarnych oliwek
- 4 łyżki malutkich kaparów (jeżeli są duże to oczywiście posiekać)
- ostra musztarda
- oliwa

Kromki chleba opiecz na grillu (jeśli nie ma, to proponuję patelnię grillową, piekarnik, ewentualnie toster).


Opieczony chleb posypać posiekanymi pomidorami zmieszanymi z oliwkami i kaparami, wszystko doprawione oliwą i ostrą musztardą.



Druga grecka wersja to: z pieczoną, obraną ze skórki papryką zmieszaną z ziołami lub serem feta. Jeżeli masz grill z pokrywą, można na chwilę przykryć takie grzanki lub wsadzić do nagrzanego piekarnika, aby feta się rozpuściła.


według przepisu Iskierki

niedziela, 11 lutego 2007

makaron Tagiatelle / grube wstążki /
sos:1kg pomidorów(ew.pomidory z puszki), 2 duże cebule, 4 ząbki czosnku, 30dkg wędzonego łososia na zimno, tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, 1/2 szklanki białego wina wytrawnego, śmietana, natka pietruszki.

Na patelni smażymy pokrojoną :cebulę, pomidory, czosnek, łososia. Dodajemy przyprawy. Oddzielnie gotujemy makaron. Wrzucamy go do podsmażonych produktów i podsmażamy jeszcze chwilę na małym ogniu .

kilka części kurczaka
150gr kapeluszy malutkich podgrzybków świeżych
(lub wygodniejsza opcja 2 pełne garście)opcjonalnie.
150gr kapeluszy malutkich pieczarek
8 szalotek pokrojonych na ćwiartki
4 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 kieliszek białego wina
3 szklanki wywaru z kurczaka
2 łyżki maki
pól szklanki gęstej śmietany słodkiej
ewentualnie sok z polowy cytryny
liście laurowe, tymianek, ziarna pieprzu

W garnku z grubym dnem na rozgrzanych dwóch łyżkach masła, obsmażyć kawałki kurczaka. Gdy lekko złote, obsypać mąka i smażyć na małym ogniu, delikatnie mieszając około 4 minut. Zalać winem a gdy Sie zagotuje dopełnić bulionem. Dorzucić przyprawy, przykryć i dusić na małym ogniu około 25 minut. W tym czasie zrumienić na maśle z domieszka oliwy cebule - zdjąć odstawić. Na czystej patelni na nowym maśle zrumienić (podlewając sokiem z cytryny) kapelusze pieczarek a gdy się zrumienia dorzucić cale kapelusze podgrzybków. Odstawić. Gdy kurczak stanie się miękki, delikatnie go odłowić i cały sos przecedzić przez drobne sito. Redukować przez 10 minut, następnie dodać śmietanę i gotować kolejne 5 minut. Ponownie dodać kurczaka i wrzucić wszystkie grzyby i cebule. Dodać świeżo mielonego pieprzu i dusić około 5 minut. Podawać z ryżem.

 

 

Składniki:
3 pomidory
sałata ruccola (2 paczki)
olej
ocet
oliwa z oliwek
czerwona fasolka (1 puszka)
1 konserwa z tuńczykiem
3 paczki z przyprawami do sałatek (przygotować sos)

Przygotowanie:
Pomidory i sałatę kroimy w małe kawałki. Następnie wkładamy do miski, do której wrzucamy czerwoną fasolę. Do tego dodajemy tuńczyka pokrojonego w drobne kawałki. Sos: do małej miski wlewamy 3 łyżki stołowe oleju, 2 łyżki oleju z oliwek, 2 łyżki octu i wsypujemy przyprawę do sałatek z saszetki. Zalewamy tym sałatkę i mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Propozycja zespołu The Jet Set

Menu na Walentynki

Składniki dla 4 osób:

600 g krewetek norweskich w zalewie
sól, świeżo mielony czarny pieprz
2 pokrojone w paski, skropione sokiem z cytryny awokado
cząstki z 2 grejpfrutów
1 pokrojona w cienkie paseczki papryka chili
sok z 2 limonek
6 łyżek oliwy z oliwek extra virgin
3 pokrojone na cząstki czerwone i żółte pomidory
200 g delikatnie porwanej sałaty lodowej

Przygotowanie:
Krewetki norweskie odcedzić z zalewy, doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie delikatnie wymieszać z oliwą z oliwek, sokiem z limonek, awokado, grejpfrutami, chili i pomidorami. Tak przygotowaną sałatkę podawać na sałacie lodowej.

środa, 31 stycznia 2007

8 kromek pieczywa tostowego
10 łyżek drobno startego żółtego sera
czubata łyżka majonezu
łyżeczka zielonego pesto
oliwa z oliwek

Starty ser wymieszać z majonezem i pesto.
Rozsmarować na czterech kromkach chleba tostowego, przykryć pozostałymi kromkami.
Wierzchnie kromki skropić oliwą z oliwek i zapiec w sandwicherze.

poleca choco

 
1 , 2 , 3
Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com