Przepisy dla każdego.

ciasta i ciasteczka

wtorek, 04 grudnia 2007

ciasto:
3 jajka
1 łyżka miodu
1/4margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki

Margarynę i miód rozpuścić, cukier i jajka ubić, mąkę wymieszać z proszkiem. Połączyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec każdą część oddzielnie

Na masę:
1szklanka mleka
1 margaryna
2 jajka
1szklanka cukru,
1łyżka mąki pszennej
1łyżka mąki ziemniaczanej
Mleko z margaryną zagotować, pozostałe składniki ubić i dodać do gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje. Ciepłym kremem przełożyć ciasto. Wierzch polać ulubioną polewą.

przepis z kafejki

środa, 25 kwietnia 2007
12,5 dag masła
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
1 jajko
W miseczce wymieszać cukier, kakao i jajko. W rondelku rozpuścić masło. Gorące masło powoli wlewać do mieszaniny, stale ucierając. Kiedy składniki się już połączą, a polewa jest lśniąca od razu smarować nią dowolne ciasto.
Przepis - neya
niedziela, 11 lutego 2007
  • 2 tabliczki 200 g gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 0,5 l śmietanki tortowej 36%

  • Tabliczki czekolady rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ubijamy ze 100 g cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy 100 g cukru. Ostudzoną masę czekoladowo - maślaną mieszamy z masą żółtkowo-cukrową, dodajemy pianę, delikatnie mieszamy i wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w nagrzanym piekarniku do 180. Upieczone ciasto studzimy i ozdabiamy pierzynką z ubitej śmietany z jedną łyżeczką cukru.

    Przepis autorski Marii i Marka Defee

    Dwie puszki gruszek w syropie, 10 dkg brązowego cukru, jedna łyżeczka wanilii w pudrze lub parę kropli esencji waniliowej, jedna limonka, jedna cytryna, świeżo mielony pieprz, 3-4 łyżki śmietany kremówki, jedno żółtko, 3 łyżki cukru, jedna szklanka mleka, jedna łyżeczka mąki ziemniaczanej.

    Cztery połówki gruszki i 1,5 szklanki syropu odstawić. Resztę gruszek ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posypać brązowym cukrem, skropić wanilią, posypać tartą skórką z limonki. Dodać odrobinę świeżo zmielonego pieprzu i włożyć na 10 minut do piekarnika o temp. 180 stopni. Zmiksować odłożone uprzednio cztery połówki gruszki z syropem, śmietaną i sokiem z cytryny. Włożyć do lodówki. Podawać gruszki na ciepło z zimnym sosem cytrynowym lub ciepłym waniliowym.

    Sos waniliowy: Jedno żółtko utrzeć z cukrem, wymieszać z łyżeczką mąki ziemniaczanej, zalać jedną szklanką wrzącego mleka. Podgrzewać mieszając aż sos zgęstnieje. Gęstym sosem zalać gruszki.

    poniedziałek, 15 stycznia 2007

    400g orzechów laskowych
    300g cukru
    250g płynnego miodu (3/4 szklanki) pół na pół gryczanego i wielokwiatowego.
    5 białek ubitych na pianę
    wafle do przekładania.

    1.) Orzechy uparzyć i otrzeć skórkę
    2.) Na małym ogniu gotować miód
    3.) Z cukru i 1/2 szkl. wody zagotować gęsty syrop. W czasie gotowania na brzegach osadzają się kryształki cukru, najlepiej zmywać je do środka pędzelkiem zanurzonym w wodzie. Nie mieszać!
    4.) Połączyć z miodem i zrobic PRÓBĘ .Nabieramy trochę gorącego syropu, wlewamy do miski z zimną wodą. Kropla pod wodą powinna w palcach łatwo uformować się w spręzystą kulkę, zachowującą kształt po wyjęciu z wody. Syrop wyciągany z garnka powinien tworzyć ma łyżce liczne "włoski"
    5.) Naczynie z pianą ustawić nad parą, wlewać powoli syrop miodowy, cały czas ubijając trzepaczką lub mikserem.
    6.) Podgrzewać i ubijać, aż masa zgęstnieje i zacznie sie rwać ( ubijać długo )
    7.) Dodać orzechy, wymieszać.
    8.) Przestudzoną masę rozsmarować na waflu i przykryć drugim. Docisnąć , pokroić na kawałki.

    Nugat można nałożyć na kruche ciasto na mazurkla lub babeczki, wstawić na 10-15 min. do piekarnika na 120 stopni , żeby się zapiekł....

    Źródło:forum.wizaż.pl

    sobota, 13 stycznia 2007

    Jola piecze niesamowite ciasta.Jako,że ja nie jestem w tym najlepsza;) na początek proponowała mi upiec właśnie bounty. Ja proponuje Wam upiec je jako słodki prezent na Dzień Babci i Dziadka :)

    Biszkopt czekoladowy:
    5 jaj
    1 szklanka maki tortowej (niepelna)
    0,5szkl cukru
    2 lyzki kakao
    1 lyzeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    0,5litra mleka
    0,5szklanki cukru
    1maslo
    20dag.wiorkow kokosowych (mozna dac 25dag)
    cukier waniliowy

    polewa:
    2 mleczne czekolady rozpuscic w 0,5kostki margaryny

    Bialka ubic na sztywno dodac cukier i zoltka na koncu make z proszkiem i kakao.Wylac do blachy.Piec 30 min.

    Mleko zagotowac z cukrem i cukrem waniliowym,wsypac kokosy,gotowac do zgestnienia. Po wylaczeniu do goracej masy dodac maslo,rozpuscic,studzic,mieszac co jakis czas.

    Na biszkopt wylozyc mase kokosowa,polac polewa czekoladowa.


    25 dag marmolady
    1/2 kostki masła lub margaryny
    7 łyżek cukru
    2 jajka
    14 łyżek mleka
    1 czubata łyżka kakao
    12 czubatych łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    Wmieszać marmoladę z masłem, cukrem i jajkami. Do mleka dodać kakao i wymieszać, a mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do masy z marmoladą dodajemy mleko z kakao i mąkę z proszkiem. Całość wylać na wysmarowaną średniej wielkości blachę i piec około 40 min w temperaturze 180 stopni C. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

    wtorek, 09 stycznia 2007

    przepis Syso

    Ciasto:
    115g miekkiego masla
    1 szklanka cukru
    2 jajka 2 szklanki maki tortowej
    1 lyzeczka proszku do pieczenia
    1 lyzeczka sody
    1/2 lyzeczki soli
    1 szklanka smietany

    Posypka:
    1/2 szklanki cukru
    2 lyzeczki cynamonu (mozna wiecej jak ktos bardzo lubi- tak jak ja)
    2 lyzeczki cukru waniliowego (male opakowanie bedzie akurat)
    1/2- 3/4 szklanki drobniutko posiekanych orzechow wloskich

    Utrzec maslo z jajkami i cukrem na puszysta mase.
    Zmieszac razem suche skladniki: make, proszek, sodke i sol. Dodawac suche na przemian ze smietana do masla z cukrem i jajkami (po lyzce)

    Foremke 20x30cm wysmarowac maslem, posypac maka.
    Na dno wylozyc polowe ciasta, na to wylozyc wiecej niz polowe posypki, na to druga warswe ciasta i znowu na wierzch posypka.

    Piec ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni.

     
    1 , 2 , 3 , 4
    Kontakt:

      tarocistkadorota@gmail.com