Przepisy dla każdego.

dodatki różne

poniedziałek, 07 stycznia 2008

Sos uniwersalny, pasuje do sałąatek i do pieczonego mięsa. U mnie zagościł na stałe. Szybki i smaczny :)


  • kefir lub jogurt ( ja preferuje kefir)

  • czosnek: od 6 ząbków

  • ocet - 1 łyżeczka lub cytryna

  • ogórek surowy

  • jako na twardo

  • majonez od 2 do 4 łyżek

  • sól, pieprz

Do podstawy sosu (kefiru lub jogurtu) dodajemy zmiażdzony czosnek i dobrze mieszamy. Drobno posiekane jajko, sól, pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj. Do smaku dodajemy sok z cytryny lub lyzeczkę octu..następnie dodajemy majonez. tutaj proporcja jest dowolna, wg gustu..ale bez przesady. Ogórek zielony drobniutko posiekany dodajemy na 15 minut przed podaniem, by sos nie podszedł wodą. Jesli mamy sezonową zieleninkę dobrze jest dodać drobniutki koperek. Odstawiamy do lodówki na 40 min.

Im gęsciejszy tym lepszy.

Smacznego!

sobota, 05 stycznia 2008

Ale nie taką kupioną w sklepie, o konsystencji dżemu. Taką, którą samemu się robi. Pychota!

Ostatnio spróbowałam też aronii, która jest doskonalsza od borówki. Do tego same naturalne witaminy..

Może, ktoś pokusi się o zostawienie przepisu na ewentualne takie naturalne smakołyki? Na żurawinę i aronię przepis zamieszczę niebawem (mniam, mniam)

środa, 22 listopada 2006

1 Sos Czosnkowy:
Ugotowany ziemniak zmiksuj z 2 ząbkami czosnku, usmażoną na oliwie cebulką - jeśli sos jest za gęsty dodaj oliwy. Sos dopraw solą i pieprzem. Dodaj odrobinę tymianku.

2 Sos Majonezowy:
sok z 1 cytryny zmieszaj z 2 łyżkami majonezu, do sosu wyciśnij 1 ząbek czosnku.

3 Sos Owocowy:
Dżem lub konfiturę z brzoskwiń ( z kawałkami owoców) rozpuść w garnuszku, dodaj 1 łyżeczkę imbiru w proszku i 1 łyżeczkę kardamonu w proszku. Podgrzej i odstaw. Kiedy ostygnie jest gotowe do podania.

 

niedziela, 19 listopada 2006

składniki
6 średnich marchewek
3 ziemniaki
cebula
1/4 kostki masla lub masła roślinnego
1/2 szklanki śmietany słodkiej
sól.pieprz
1/2 łyżeczki przyprawy typu "jarzynka"

Oczyszczone marchweki i obrane z iemniaki dzielimy na częsci,zalewamy wrzątkiem. dodajemy sól i jarzynkę. Gorujemy na niewielkim ogniu 15 min. Prawie miękkie jarzyny cedzimy na sicie.
W szerokim rondlu lub na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu dodajemy posiekaną cebulę i zasmażamy aż się zeszkli często mieszając. Rozdrobnione warzywa (tluczkeim lub malakserem) dodajemy do rondla i dodajemy pozostały tłuszcz oraz śmietanę. Zasmażamy mieszając aż puree nabierze odpowiedniej konsystencji.
Mozna ozdobić listkami natki.

 

składniki
1/3 szklanki musztardy Dijon lub kazdej innej
2 lyzki oliwy , 1 posiekany zabek czosnku
po okolo 1/2 lyzeczki oregano, bazylii, majeranku lub do smaku
sol i pieprz
6 srednich ziemniakow (okolo 1 kg), pokrojonych na czastki -

3-4 zabki czosnku pokrojone na cieniutkie plasterki

sposób przygotowania
Wymieszac wszystkie skladniki bez ziemniakow w misce, dodac ziemniaki, dobrze wymieszac.
Zostawic na 10 - 20 minut.
Wylozyc do lekko posmarowanego oliwka naczynia żaroodpornego tak, aby ziemniaki byly w jednej warstwie
Piec w temperaturze 225ºC przez 35-40 minut, az ziemniaki beda miekkie. W czasie pieczenia posypac plasterkami czosnku.

środa, 01 listopada 2006

Ryż smakuje nawet tym,którzy za nim nie przepadają:))

Składniki:
1 torebka ugotowanego ryżu ( orginalna wersja to ryż klejący ten na sushi)
1 opakowanie marchewka z groszkiem (mrożonka)
3 łyzki oliwy
2 cebule w plasterki
2 ząbki czosnku
1- łyzka sosu sojowego
miód - 1 łyzeczka
sól

Na patelni smażymy cebulę, gdy zacznie się rumienić dodajemy mrożonkę i wyciśnięty czosnek.Po kilku minutach nakryj patelnię.
Warzywa muszą być podduszone.
Dodajemy ugotowany ryż .Przyprawiamy do smaku miodem i sosem sojowym i odrobiną soli jeśli to konieczne.
I gotowe!

Aby ryż wzbogacic możemy dodać np kurczaka albo krewetki

 

Tagi: ryż
11:42, powiew_uczuc , dodatki różne
Link Komentarze (1) »
środa, 11 października 2006

Podniebienie pełne rozkoszy:) Przepis na świetny dodatek do ryb, mies,a także na kanapki. Prosty i smakowity.

Potrzebujemy:

-szklanka startego żółtego ostrego sera

-szklanka śmietany kwaśniej gęstej 18%

-szklanka zieleniny: (Szczypior,natka pietruszki ,koperek)

- oczywiście garść Bazylii najlepiej świeżej ew. suszonej.

-sól,pieprz

Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki. Konsystencja powinna być dosyć gęsta. Dobrze rozsmarowuje się na pieczywie.Pyszne!

Zapiekanka ziołowo-serowa z ziemniakami.

Z tym dodtakiem zrobiłam zapiekankę ziemniaczaną, zniknęla w mig.

Ugotuj 1kg ziemniaków w mundurkach- oczyszczone ziemniaki zalej wrzątkiem osól i gotuj ok 10 min,tak na pól twardo. Odcedź, zalej zimną wodą,lub pozostaw do wystygnięcia. Obierz z łupin i pokrój gubsze talarki.Wysmaruj żaroodporne naczynie masłem. Układaj warstwami: ziemniaki , dodatek ziołowy (przepis wyżej) znów ziemniaki i na wierzch posmaruj dodtakiem .Obsyp wierzch czerwoną ostrą papryką. Wstaw do nagrzanego piekarnika 180° i zapiekaj ok 30 min,tak aby wierzch był zrumieniony. Podawać można z rybą,mięsem jajkiem sadzonym, bąź samodzielnie z sałatą vinegrette.Udekoruj pomidorem :)

Żródło:mniammniam.pl

Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com