Przepisy dla każdego.
czwartek, 26 kwietnia 2007

3/4 kilograma mielonego mięsa - pół na pół drobiowego z wołowiną
pół szklanki tartej bułki
mała puszka kukurydzy - trzeba ją dokładnie odsączyć

3-4 łyżki ostrej musztardy
1 jajko
3 łyżki posiekanej natki
świeżo zmielony pieprz

Wymieszać wszystkie składniki razem ze sobą bardzo dokładnie. Uformować kształtne kotleciki i piec na grillu przez 6-8 minut z każdej strony. Do tego pomidory z dużą ilością cebuli, pieprzu, soli i cukru.

G.Ostrowski

07:57, powiew_uczuc , na grillu
Link Dodaj komentarz »
środa, 25 kwietnia 2007

obrane surowe ziemniaki
czosnek
masło
mieszanka przypraw

w obranych ziemniakach zrób otwór czubkiem noża, tak, żeby wszedł w niego kawałek czosnku. Wielkość kawałka zależy od gustu. Wypełnione czosnkiem otwory zalep masłem, a cały ziemniak obyp solą, vegetą lub innymi przyprawami według samku. Potem zawiń je w folię aluminiową i piecz na grill-u.

Pycha!!!!
Kilimek

22:10, powiew_uczuc , na grillu
Link Komentarze (2) »
12,5 dag masła
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
1 jajko
W miseczce wymieszać cukier, kakao i jajko. W rondelku rozpuścić masło. Gorące masło powoli wlewać do mieszaniny, stale ucierając. Kiedy składniki się już połączą, a polewa jest lśniąca od razu smarować nią dowolne ciasto.
Przepis - neya

- 4-6 kromek wiejskiego chleba
- 4 duże ładne pomidory
- 1 pęczek grubo pokrojonej bazylii (można mniej)
- 1-2 ząbki czosnku
- sól i pieprz

Kromki chleba opiecz na grillu. Pomidory pokrój w drobną kostkę, wymieszaj z posiekaną bazylią. Posól, przypraw pieprzem. Opieczone kromki chleba natrzyj czosnkiem, na wierzchu ułóż pomidory z bazylią i skrop oliwą. Udekoruj listkami bazylii.

Jeżeli chcemy bardzo ciepłego posiłku można postąpić na odwrót czyli na nie opieczone kromki chleba natarte tym razem rozgniecionym czosnkiem z przyrządzonymi pomidorami wsadzić do nagrzanego piekarnika i podpiec aż chleb będzie chrupiący.


Poleca Iskierka.

wtorek, 24 kwietnia 2007

średni świeży ogórek
4 plasty ananasa z puszki
200 ml kwaśnej śmietany
ząbek czosnku
sól, cukier do smaku

Ogórki pokrojone na mizerię, ananas w drobną kostkę. Do śmietany wycisnąć ząbek czosnku , dadać troszkę cukru i odrobinę soku z anansa. Dobrze wymieszać. Posolić do smaku. Odstawić na 20 min.
Smacznego:)
 

wtorek, 17 kwietnia 2007

po 40 dag wątróbki z drobiu,
chudego (ale bez przesady) boczku wędzonego
i ugotowanego mięsa drobiowego,
kilka łyżek masła,
5-6 ząbków czosnku,
sól, pieprz do smaku

Na głębokiej patelni stopić 3-4 łyżki masła i obsmażyć plasterki boczku, dołożyć wątróbkę, dusić razem na niewielkim ogniu ok. 20 minut, potem dodać mięso z kurczaka i czosnek roztarty z solą, wymieszać, przestudzić. Zemleć trzykrotnie, wymieszać z pieprzem do smaku, przełożyć masę do formy, ewentualnie polać roztopionym masłem, schłodzić.

przepis wg Nutinki - palce lizać.
.

07:44, powiew_uczuc , do chleba
Link Dodaj komentarz »

- 4-6 kromek wiejskiego chleba (najlepiej ciabatty)
- 4 duże ładne pomidory (obrane z skórki, bez pestek - niekoniecznie)
- 4 łyżki posiekanych czarnych oliwek
- 4 łyżki malutkich kaparów (jeżeli są duże to oczywiście posiekać)
- ostra musztarda
- oliwa

Kromki chleba opiecz na grillu (jeśli nie ma, to proponuję patelnię grillową, piekarnik, ewentualnie toster).


Opieczony chleb posypać posiekanymi pomidorami zmieszanymi z oliwkami i kaparami, wszystko doprawione oliwą i ostrą musztardą.



Druga grecka wersja to: z pieczoną, obraną ze skórki papryką zmieszaną z ziołami lub serem feta. Jeżeli masz grill z pokrywą, można na chwilę przykryć takie grzanki lub wsadzić do nagrzanego piekarnika, aby feta się rozpuściła.


według przepisu Iskierki

piątek, 06 kwietnia 2007

0,5 kg kapusty
6-8 białych kiełbasek
1 spore twarde i słodkie jabłko
1 cebula
10 dag wędzonego boczku
5 ziaren jałowca
świeżo zmielony czarny pieprz
0,5 łyżeczki cukru
1 szklanka wina białego, półwytrawnego (można zastąpić wodą lub lekkim bulionem)


Najpierw kiełbasa - by była soczysta należy ją sparzyć - czyli włożyć do zimnej wody i trzymać na małym ogniu, aż woda zacznie prawie wrzeć - ale nie należy dopuścić jej wrzenia. Wtedy ogień należy zgasić, a kiełbasie pozwolić trochę wystygnąć.

Kiedy kiełbasa stygnie, do garnka wkładam kapustę, zalewam winem (lub wodą lub bulionem) i stawiam na ogniu, dodaję zmiażdżone ziarna jałowca, jabłko pokrojone na plastry (ze skórą, bez gniazda nasiennego) i gotuję na średnim ogniu.

Boczek kroję na niezbyt drobną kostkę i wytapiam skwarki, zdejmuję z patelni, na pozostałym tłuszczu szklę drobniusieńko posiekaną cebulę.
Skwarki i cebulę dodaję do kapusty.

W tym momencie kiełbasa powinna być już lekko przestudzona. Wyjmuję ją z wody, pozwalam wyschnąć, następnie obsmażam na rumiano na pozostałym po smażeniu cebuli tłuszczu.
I ciach ją do kapusty.
Gotuję na małym ogniu, aż kapusta zmięknie, jabłka się rozpłyną, a kiełbaski nabiorą ich smaku.

Rzecz doprawiam pieprzem (solą zwykle nie trzeba, bo kapusta jest słona i kiełbasa też jest zwykle słona).

Odrobiną cukru lekko "przełamuję" smak.

W czasie gotowania czasem trzeba dolać trochę wody, ale płynu powinno być raczej bardzo mało.
Smakuje wybornie z bułką lub piure.

Poleca G.Ostrowski.

Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com