Przepisy dla każdego.
wtorek, 22 maja 2007

6 porcji
1 litr zsiadłego mleka lub kefiru
szklanka śmietany, peczek świeżej botwinki
siekany koperek - dwie duze łyżki
świeży ogórek
pęczek rzodkiewki
szczypiorek
2 jaja na twardo
cukier, sól, sok z cytryny, biały pieprz

Dokładnie oczyszczoną, wymytą botwinkę kroimy na niewielkie kawałki, zalewamy gorąca wodą(niewielką ilością) z dodatkiem cukru i soku z cytryny , gotujemy pod przykryciem, aż bedzie miękka.Odstawić do wychłodzenia. Zsiadłe mleko lub kefir ubijamy ze śmietaną. Do spienionych skladników dodajemy koperek, pokrojone drobno: ogórek bez skorki,rzodkiewkę, szczypiorek, zimną botwinkę wraz z wywarem. Lekko mieszamy i doprawiamy do smaku. Na talerzach rozkładamy połówki jajek, zalewamy chłodnikiem i zaraz podajemy.

I delektujemy się..:)

4 porcje
1 litr maślanki
szklanka kwaśnej śmietany
2 duże dojrzałe pomidory
ogórek
pieczona lub smażona pierś kurczaka
2 jajka na twardo
szklanka siekanej zieleniny -pietruszka,szczypiorek, duzo koperku
sól, biały pieprz

Obrane ze skóry mieso kurczaka drobno siekamy.Obrane jajko kroimy w półplasterki. Do wazy wkładamy mieęso, jajka, pokrojone w drobna kostkę pomidory - bez skóry i pestek, całość lekko oprószamy przyprawami i zalewamy maślanką spienioną ze śmietaną i wymieszaną z utartym ogórkiem. Składniki mieszamy, obficie posypujemy zieleniną i od razu podajemy.

Ogórek dodajemy w ostaniej chwili, by nie puścił duzo soku i nie rozrzedził zupy.

pęczek botwinki z malutkimi buraczkami
2 ziemniaki
4 jajka ugotowane na twardo (jedno na osobę)
szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
łyżka masła
2 łyżki oleju
sól, pieprz
szczypta cukru
sok z połowy cytryny
1 l bulionu warzywnego
Posiekane: natka pietruszki, koperek

Botwinkę umyć, malutkie buraczki przy liściach botwinki oskrobać z łupinek, pokroić liście i buraczki na kawałki.
Rozgrzać olej i masło w rondlu, wrzucić pokrojoną botwinkę, smażyć na małym ogniu, mieszając, ok. 5 minut. Skropić sokiem z cytryny.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dorzucić do botwinki.
Całość zalać gorącym bulionem, uzupełnić gorącą wodą, lekko posolić, gotować ok. 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W miarę potrzeby uzupełniać wywar gorącą wodą.
Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami gorącej zupy, wlać do zupy, dobrze roztrzepać, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, wrzucić szczyptę cukru. Odstawić z ognia, wrzucić zieleninę.
Jajka dodaje się, pokrojone w drobną kostkę, dopiero po rozlaniu zupy, na poszczególne talerze (licząc po 1 jajku na talerz).

Przepis Jotki

Tagi: botwinka zupy
08:28, powiew_uczuc , zupy
Link Dodaj komentarz »
środa, 16 maja 2007
kukurydza konserwowa                                                        
seler konserwowy
puszka ananasa
świeża czerwona papryka
2 ząbki czosnku
5 łyżek majonezu
40dkg startego lub krojonego w kostkę żółtego sera
szczypta soli, bazylia

Kukurydzę i seler odsączyć, ananasy wyjąć z zalewy , pokroić w drobne kawałki, paprykę pokroić w kostkę. Do majonezu dodać 2-3 łyżki zalewy z ananasów i wycisnąć 2 ząbki czosnku Wszystkie składniki wymieszać, polać sosem majonezowym, jeśli trzeba dosolić.
Posypać bazylią..

piątek, 04 maja 2007

2 pory (białe części)
4 jajka
puszka groszku
puszka kukurydzy
2 jabłka
słoik selera konserwowego
puszka ananasów
majonez

sól i pieprz

Pora pokroić na pół krążki, ananasy pokroić na dość małe kawałki, jajka i jabłka pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki układać w kolejności: por, jajka, groszek, kukurydza, jabłka, seler, ananas.

Polać majonezem wymieszanym z solą i pieprzem. Wstawić na 30 min. do lodówki, aby nabrało smaku. Oczywiście można zrobić z połowy produktów:)

ogorki kiszone lub małosolne (mniam)
ogórki świeże
pomidory
szczypior+ dymka lub cebula
papryka kolorowa
oliwa, sól, pieprz, ocet winny

Ilość zależy od upodobań.
Ogórki obrać ze skóry. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Lekko posolić, dodać sporo pieprzu, polac oliwką i dobrze wymieszać. Do smaku dodac odrobinę octu winnego .Surówka powinna mieć smak pikantny.
Należy pamiętać,ze jeśli zbyt długo oczekiwac będzie na zjedzenie, pojawi nam się dużo sosu.
Najlepiej podawać schłodzoną..

Świetny dodatek do miesa z grilla.

kilka cebul pokrojonych w ćwiartki
kilka ząbków czosnku
czerwona papryka pokrojona w szerokie paski
oliwa, szczypta soli
szczypta przyptrawy do grilla
folia aluminiowa

Bardzo smaczna przystawka do mies z grilla.

Warzywa nabijamy na patyczki szaszłykowe: cebula, papryka czonek, papryka, cebula. Układamy na odpowiedniej wielkosci kawałku folii aluminiowej skrapiamy oliwą ,solimy. Zawijamy jak cukierki i grilujemy. Po 20 minutach wyjmujemy szaszłyki z folii i opiekamy do przyrumienienia, posypując delikatnie przyprawą grillową.
Znakomity dodatek.

Mam nadzieję,ze  zdąże zrobić zdjęcie bo znika błyskawicznie. 

09:17, powiew_uczuc , na grillu
Link Komentarze (1) »
czwartek, 26 kwietnia 2007

dwa duże pomidory
jedna czerwona lub biała średniej wielkości cebula
czerwona papryka
papryczka chilli
pół szklanki oliwy
sok z jednej cytryny
dwa ząbki czosnku
po garści posiekanej bazylii pietruszki i kolendry
sól
pieprz

Sos doskonały do każdego mięsa z grilla - najbardziej pasuje do karkówki i bardzo grubych steków.
Obrać pomidory i posiekac w drobną kostkę . Cebule obierać i pokroić na kawałki, to samo z papryką i papryczką .Obrany czosnek pokroić. Wszystkie składniki zmiksować , tak by się rozdrobniły. I gotowe.

G.Ostrowski

08:04, powiew_uczuc , na grillu
Link Komentarze (4) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 26
Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com