Przepisy dla każdego.
czwartek, 31 maja 2007

Właśnie trafiłam na coś fantastycznie pysznego Briam-czyli-grecka-zapiekanka
Czy mogę to zamówić? A jeśli tak to gdzie? :o) 

20:53, powiew_uczuc , obiadowe
Link Komentarze (4) »
wtorek, 29 maja 2007
  • szczaw - około dwóch misek
  • pół kilograma żeberek
  • kilka skrzydełek kurczaka
  • włoszczyzna
  • śmietana
  • łyżka mąki
  • łyżka cukru
  • przyprawy

W wielkim garze nastawiam wodę, do której wrzucam żeberka. Gotuję żeberka około pół godziny na dużym ogniu - zszumować.
Do wywaru wrzucam umyte skrzydełka. Dodaję też dwa liście laurowe, dwa ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren czarnego pieprzu oraz włoszczyznę pokrojoną na dosyć duże kawałki - marchewkę, pora, selera oraz pietruszkę.
Szczaw.
Myję go dokładnie w dużej ilości zimnej wody - robię to bardzo starannie - szczaw ma to do siebie, ze czasami znajdzie się w nim trochę piasku.

Kiedy szczaw umyty, kroję go niezbyt małe kawałki - tak mniej więcej jeden liść na nie więcej niż trzy kawałki.

Na patelni rozgrzewam ze dwie łyżki oliwy i na niej podsmażam szczaw - i jest to najbardziej przykra część przygotowania zupy - szczaw bowiem w trakcie smażenia zmienia swój kolor z zielonego na bardzo zgniły zielony. Tak więc, kiedy szczaw na patelni przybierze nieciekawy, zgniło szaro bury kolor, czas by go wrzucić do zupy.

Dodaję do niej dwie kostki bulionu, dwie łyżki vegety, łyżkę stołową cukru, kilka łyżek sosu sojowego. Garnek przykrywam, zmniejszam płomień. Kiedy warzywa miękkie, do kubka śmietany dodaję dwie czubate łyżki mąki, dokładnie to mieszam, dolewam jeszcze pół szklanki mleka. Do tej mieszaniny dodaję kilka łyżek gorącej zupy - dzięki temu śmietana się nie zwarzy - całość, energicznie zupę mieszając wlewam do gara. Teraz zupę doprowadzam do wrzenia i pozwalam jej jeszcze przez chwilę pogotować się na małym ogniu.
Jeśli za mało kwaśna, dodaję soku z cytryny, jeśli za kwaśna, dosypuję odrobinę cukru i dolewam mleka.

Zupa smakuje najlepiej z jajkiem ugotowanym na twardo.

Wersję bardziej tradycyjną robię tak:przygotowuję piure z ziemniaków, do piure dodaję skwarki mocno podsmażone Kilka łyżek tego piure ze skwarkami w środku wkładam na talerz i uklepuję tak, by piure zajmowało około jednej trzeciej. Do talerza wlewam zupę .

A wersja bardzo ekskluzywna to zupa z grzankami -  bułeczki pszenne kroję ma małe kromki, każdą kromkę smaruję masłem i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 3 minuty. Zupa w talerzu, grzanki obok, na zupie kilka listków natki pietruszki albo szczypiorku.

G.Ostrowski

08:13, powiew_uczuc , zupy
Link Komentarze (5) »
czwartek, 24 maja 2007
  • 8 udek z kurczaka
  • 4 średniej wielkości pomidory
  • duża garść świeżej bazylii
  • kilka ząbków czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka miodu

Najpierw marynata: drobno posiekaną bazylię, jeszcze drobniej posiekany czosnek mieszam z miodem, sokiem z cytryny, dwiema łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą nacieram udka kurczaka - powinien być dokładnie pokryty marynatą. Kurczaka odstawiam na jakieś pół godziny w chłodne miejsce, by dokładnie przeszedł aromatem przypraw.

Kawałki kurczaka układam w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym obficie oliwą i zapiekam przez jakieś 40 minut w piekarniku, w temperaturze 200 stopni.

Kiedy kurczak się piecze, obieram pomidory ze skóry, usuwam nasiona i sok i następnie kroję je na dosyć drobną kostkę.

Kiedy kurczak upieczony, posypuję posiekanymi pomidorami i dekoruję kilkoma liśćmi bazylii.

Najlepiej do tego pasują pieczone ziemniaki lub kawałek bagietki.

G.Ostrowski
08:35, powiew_uczuc , obiadowe
Link Komentarze (6) »
środa, 23 maja 2007
Składniki na naleśniki - tradycyjnie
Farsz:
  • paczka mrożonego szpinaku
  • 30 dag pieczarek
  • 20 dag zółtego startego sera - najchętniej ementalera
  • śmetanka 12-18%
  • Czosnek, sól, pieprz, olej do smażenia
Smażymy naleśniki.

Na drugiej patelni podsmażamy posiekane dwa ząbki czosnku na oleju, dorzucamy mrożony szpinak. Solimy pieprzymy do smaku. Dusimy powoli mieszajac co jakiś czas.

Pieczrki umyte i pokrojone dusimy na osobnej patelni. Można lekko je posolić żeby szybciej puściły wodę. Gdy już sie poddusza ok 15 min dorzucamy je do wcześniej duszącego sie szpinaku, mieszamy i dusimy jeszcze 10 min.

Na koniec dodajemy śmietankę, starty zółty ser, doprawiamy sola i pieprzem. 5 min i farsz nakładam na placki nalesnikowe - najchętniej jeszcze ciepłe, ale mozna je odsmazyc lub podgrzać w mikrofali...
11:31, powiew_uczuc , obiadowe
Link Dodaj komentarz »
  • 40 dkg makaronu wstążki
  • 3 papryki - czerwona, zielona i żółta
  • 2 cebule
  • 40 dkg mięsa mielonego
  • ząbek czosnku
  • puszka pomidorów
  • 20 dkg pieczarek
  • łyżka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • 10 dkg żółtego sera
  • 150 g śmietany
  • kilka gałązek szczypiorku

Makaron ugotować na półtwardo, przełożyć do natłuszczonej żaroodpornej formy. Papryki pokroić w kostkę. Cebule obrać, posiekać. Czosnek obrać, zmiażdżyć.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, smażyć 5 minut. Dodać pomidory wraz z zalewą, paprykę i czosnek, wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, oprószyć ziołami. Dusić 8-10 minut, wyłożyć na makaron.
Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać ze śmietaną, polać wierzch potrawy. Zapiekać około 20 minut w temp.200°C

Tagi: makarony
11:30, powiew_uczuc , obiadowe
Link Komentarze (2) »
wtorek, 22 maja 2007
4 porcje
  • 2 szklanki wody żródlanej
  • 2 łyzki kawy rozpuszczalnej
  • 2 kopiaste łyzki cukru
  • szklanka pełnego mleka
  • 4 gałki lodów śmietankowych lub waniliowych
  • łyżeczka zmielonej na puder kawy ziarnistej

Do wrzącej (nie gotujacej!) wody wsypujemy kawę i cukier, mieszamy, odstawiamy do wychłodzenia. Zimną kawę miksujemy z mlekiem tuż przed podaniem. Gdy płyn się spieni, rozlewamy do wysokich szklanek, na wierzch kładziemy gałkę lodów, posypujemy kawowym pudrem. Podajemy ze słomką.

2 porcje

  • 400ml kefiru
  • ogórek
  • pęczek rzodkiewek
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 kopiate łyzki posiekanego koperku
  • 2 jaja na twardo
  • sól, pieprz

Obrany ogórek oraz rzodkiewki zetrzec na tarce jarzynowej z duzymi otworami, przekladamy na sito , pozostawiamy do odsączenia. Na talerzach rozkładamy pokrojone w czastki jajka. Spieniony kefir łaczymy z ogórkiem i rzodkiewkami, doprawiamy do smaku na koniec dodajemy zieleninę. Zalewamy jajka i od razu podajemy.


Chłodnik jest smaczniejszy z młodymi ziemniakami polanymi zrumienionym masłem i posypanymi koperkiem.

4 porcje

  • 2 szklanki śmietany
  • 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomidorów, lub inny sok pomidorowy
  • 4 jędrne pomidory
  • śweży ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebulka
  • 2 kopiaste łyżki siekanego koperku
  • kilka listków tymianku(ew.bazylii)
  • sól, cukier, biały pieprz

Obraną posiekaną cebulkę przelewamy na sicie wrzątkiem, odstawiamy do wychlodzenia. Ogórek i pomidory obrane ze skórki i pozbawione pestek, kroimy w drobna kostkę, czosnek siekamy. Do wazy wlewamy śmietanę i sok z pomidorów, lekko ubijamy. Gdy się spienią, dodajemy pozostałe składniki. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku wg. własnych upodobań. Chłodnik moze być łagodny lub pikantny. Umieszczamy na godzinę w chłodnym miejscu.


Podajemy z młodymi ziemniakami polanymi skwarkami i oproszonymi koperkiem lub z połówkami jajek.

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 26
Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com