Przepisy dla każdego.
sobota, 05 stycznia 2008
  • 4 udka kurczaczka
  • 3 cebule
  • 10dag suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki soku z jabłek
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • przyrawy:sól, oliwa

Śliwki moczymy w soku z jabłek. Natarte solą udka podsmażamy na patelni na rumiano i odkladamy do rondla. Na pozostałym oleju smazymy cebulkę pokrojoną w piórka i ukladamy na wierzchu udek, posypujemy przyprawami i namoczonymi sliwakmi. Podlewamy sokiem, w ktorym moczyły sie śliwki i dusimy całość ok 25 min pod przykryciem, aż udką stana sie miekkie.

Porcje ukladamy na polmisku, sos przecieramy przez sito - gdy jest zbyt mocny- rozprowadzamy łyżka wody lub słodkiej smietanki. Polewamy porcje mięsa sosem. Można podawać z makaronem lub ziemniakami.

przepis E. Aszkiewicz 

13:42, powiew_uczuc , obiadowe
Link Dodaj komentarz »
sobota, 22 grudnia 2007

* 8 jajek
* 1 filet śledziowy
* 150 ml majonezu
* sól
* pieprz
* 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:
Filet śledziowy namaczamy w wodzie, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem i siekamy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy,przekrawamy na połówki. Żółtka wyjmujemy, przecieramy przez sito ze śledziem, ucieramy z 2 łyżkami majonezu i doprawiamy pieprzem oraz ewentualnie solą. Połówki białek napełniamy farszem z żółtek i śledzia, polewamy pozostałym majonezem, posypujemy natką, schładzamy i podajemy. Do farszu możemy dodać 1 łyżkę drobno pokrojonego szczypiorku. Zamiast śledzia do farszu możemy dodać 100 g wędzonej ryby lub 8 filetów anchois.

wtorek, 04 grudnia 2007

ciasto:
3 jajka
1 łyżka miodu
1/4margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki

Margarynę i miód rozpuścić, cukier i jajka ubić, mąkę wymieszać z proszkiem. Połączyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec każdą część oddzielnie

Na masę:
1szklanka mleka
1 margaryna
2 jajka
1szklanka cukru,
1łyżka mąki pszennej
1łyżka mąki ziemniaczanej
Mleko z margaryną zagotować, pozostałe składniki ubić i dodać do gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje. Ciepłym kremem przełożyć ciasto. Wierzch polać ulubioną polewą.

przepis z kafejki

środa, 21 listopada 2007
duża główka kapusty
50 dag mięsa mielonego
1 saszetka ryżu ugotowanego na pół twardo
10 dag utartego żółtego sera
2 pojemniki ukwaszonej śmietany
4 łyżki koncentratu pomidorowego
kostka rosołowa
duża cebula
sól, pieprz do smaku
wegeta
łyzka oleju 2 łyżki mąki

Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy do wody, obgotowujemy, wyjmujemy. Delikatnie zdejmujemy liście i ścinamy nerwy, jeżeli jest taka potrzeba czynność powtarzamy. Cebulę siekamy, rumienimy na patelni. Do mięsa wkładamy cebulę, ryż, żółty ser, sól i pieprz, mieszemy. Na każdy liść nakładamy farsz,a potem całość zwijamy w ciasny rulon. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć obgotowanymi liśćmi i na nich ciasno układamy gołąbki. W naczyniu wychodzą dwie warstwy. W 1 i pół szklance wody rozpuścić kostkę rosołową i zalać gołąbki. Wstawić do piekarnika - 180 stopni i zapiekać (przykryte)około 40 minut. Mąkę wymieszać ze śmietaną i koncentratem, przyprawić wegetą i pieprzem. Gołąbki wyjmujemy po 40 minutach, zalewamy przygotowanym sosem i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.

Wyśmienite gołąbki barabarki42

18:12, powiew_uczuc , obiadowe
Link Komentarze (5) »
sobota, 13 października 2007

2 filety z kurczaka
1 puszka ananasa
1 puszka czerwonej fasoli
majonez
czosnek
przyprawy do smaku

Filety z kurczaka opłukac pokroic w drobna kosteczke i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, doprawić do smaku i pod koniec smażenia dodać przeciśnięty czosnek. Wystudzić. Ananasa osączyć i pokroic na kawałeczki fasolke czerwoną osączyć opłukać. Wymieszać razem kurczaka z fasolką i ananasem. Do miseczki przełożyć troche majonezu, dolać trochę soku z ananasa, dodać do sosu przeciśnięty czosnek -  im więcej tym sałatka lepsza. Wymieszać i wstawić do lodówki.  Najlepsza jest drugiego dnia.

piątek, 12 października 2007

1 podwójny filet z piersi kurczaka
1 pomidor
1/2 świeżego ogórka
1/2 kapusty pekińskiej
1 cebula
1/2 papryki czerwonej
1/2 puszki kukurzydzy
2 ząbki czosnku
mały jogurt naturalny
sól, pieprz, papryka ostra i słodka, czosnek ganulowany, chili

Piersi pokroić w niedużą kostkę, przyprawić (sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka i ostra, chili) obsmażyć i ostudzić
Warzywa pokroić i wymieszać wszystkie razem.
Na to wyłożyć usmażone piersi i polać sosem jogurtowo czosnkowym.
Sos:
Czosnek przecisnąć przez praske i dodać do jogurtu, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

podpowiedziała Gigi

środa, 22 sierpnia 2007
  • 4 duże kolorowe papryki
  • 200 gram ryżu (albo dwa woreczki)
  • 30 dag mielonego mięsa wieprzowego albo mieszanego
  • 5-6 większych pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, ostra papryka itp.
  • kilka plastrów żółtego sera
  • 1 szklanka rosołu instant

Papryki umyć, odciąć czapeczki i wydrążyć środek.
Ryż ugotować w osolonej wodzie (jeżeli ktoś nie lubi, żeby farsz rozsypywał się podczas jedzenie, najlepiej, żeby nie był to ryż paraboiled).
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dorzucić pokrojone pieczarki, udusić z solą i pieprzem, dorzucić mięso i lekko podsmażyć.
Ryż wymieszać z mięsem, pieczarkami, cebulą i przyprawami. Można dodać do farszu trochę startego żółtego sera, żeby wszystko lepiej się tzrymało. Dolać nieco wywaru, wymieszać i nadziać szczelnie papryki.
Papryki ułożyć w głębokim naczyniu żaroodpornym albo brytfannie, wlać resztę wywaru i dusić pod przykryciem około 40-50 minut w gorącym piekarniku.  Czas duszenia, zależy on w dużym stopniu od wielkości papryk, piekarnika i waszego gustu.  Więc po prostu sprawdzajcie co jakiś czas widelcem.


Rady: Jeżeli lubicie pieprz ziołowy, dodajcie go koniecznie, danie zyska całkiem nowy smak i zapach. Jeżeli lubicie ser żółty, możecie w połowie pieczenia położyć trochę na wierzchu każdej papryki.

korzystam z przepisu Wkn:)

13:19, powiew_uczuc , obiadowe
Link Komentarze (2) »
wtorek, 31 lipca 2007

40 dkg maki
1 szkl mleka (letnie)
3 dkg drozdzy
1 lyzeczka cukru
1-2 lyzki oleju
2 ziemniaki
sol
Ziemniaki ugotowac i utluc (puree). Wczesniej w osobnej misce (mleko, make, drozdze, cukier, olej) wymieszać razem. Powstanie papka- dodac do niej utluczone ziemniaki i wymieszac wszystko razem.

Posypac na wierzch delikatnie maka i zostawic na ok 45-60 min do wyrosniecia. Nakryć ściereczka. Po wyrosnieciu rwac kawalki, rozciagnac w palcach i rzucac na olej. Piec jak paczki na glebokim oleju
Na wierzch mozna posypac startym zoltym serem i podawac z sosem czosnkowym.

Przepis madziorek.

15:16, powiew_uczuc , obiadowe
Link Komentarze (6) »
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 26
Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com