Przepisy dla każdego.
piątek, 29 października 2010

Spełniam prośbę i zamieszczam dwa przepisy na farsz grzybowy do uszek:)

Farsz I

kapelusze borowików ugotowane w wywarze

cebula

płaska łyżka masła

sól, pieprz, 2 łyżki bułki tartej

Ugotowane grzyby siekamy drobno lub przepuszczamy przez maszynkę. Bardzo drobno posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, a kiedy się zeszkli łączymy z grzybami. Całość przez chwilę zasmażamy, a następnie dodajemy sól, pieprz, tartą bułkę i odstawiamy do wystygnięcia.

Farsz II

12 suszonych grzybów

1 kg kiszonej kapusty

sól, pieprz

1 duża cebula

3-4 łyżki oleju

Kapustę ugotować do miękkości, ostudzić i dobrze odcisnąć. Grzybki ugotowane odcedzamy. Kapustę i grzyby siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę. Cebulę drobno posiekaną szklimy na odrobinie oleju i dodajemy do masy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz oliwą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy, aby farsz się " przegryzł".

Jeśli nie mamy suszonych grzybków, można zastąpić je pieczarkami, utarte na dużych oczkach wysmażamy na oleju lekko doprawiając solą, aby odparowała z nich woda. Tak podsmażone pieczarki dodajemy do posiekanej kapusty.

I uszka palce lizać!

 

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF

poniedziałek, 25 października 2010

1 puszka pomidorów krojonych

2 ząbki czosnku

1 cebula

5-6 łyżek oliwy

1,5 l  bulionu  (może być rosół rozcieńczony)

3 ziarenka pieprzu

pieprz mielony, sól, cukier

Natka lub koper

Śmietana słodka lub kwaśna w zależności od upodobań smakowych.

Do  garnka,  w  którym będziemy gotować zupę wlewamy oliwę i rozgrzewamy. Wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i  szklimy ciągle mieszając, po kilku minutach wyciskamy ząbki czosnku wprost do garnka i znów mieszamy, by się nie przypalił. Zestawiamy z ognia i dodajemy pomidory z puszki razem z zalewą. Stawiamy na ogniu i dusimy na małym ogniu, podlewając odrobiną bulionu i doprawiając solą i cukrem. Gdy pomidory będą miały gęściejszą konsystencję dodajemy pozostałą część bulionu, wrzucamy pieprz w ziarenkach i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem.

Jeśli chcemy, aby zupa była mocniejsza dodajemy w trakcie gotowania jedną łyżkę koncentratu pomidorowego.  Dodając cukier otrzymujemy bardziej intensywny smak pomidorów. Gdy zupa nabierze intensywności doprawiamy odrobiną pieprzu mielonego, natką lub koperkiem i zaprawiamy śmietaną.

Jeśli śmietana jest gęsta to najlepiej wymieszać ją z kilkoma łyżkami zupy w oddzielnym kubeczku, uprzednio dodając do niej odrobinę soli, by się nie zważyła. Dobrze rozmieszaną śmietanę łączymy z pozostałą częścią zupy nie doprowadzając do wrzenia.

Zupa jest bardzo aromatyczna.

Polecam!

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF

sobota, 23 października 2010

Przepis znalazłam chyba na stronie "wielkie żarcie" i wypróbowałam stęskniona dawnego smaku mielonki z dzieciństwa ;) wreszcie było czym się podelektować, mimo tak prostego składu.

Potrzebne:

mięso mielone wieprzowe (ilość zależy od nas)

przyprawy: sól, pieprz, majeranek i czosnek- ten składnik pominęłam, aby nie przeważał w smaku. Można dodać inne ostrzejsze przyprawy jeśli chcemy czegoś innego niż typowa mielonka na kanapki.

Mięso doprawić i dobrze wyrobić. Nałożyć po 3/4 wysokości słoika i zakręcić. W dużym garnku zalać słoiki do połowy wodą , przykryć garnek zagotować i gotować jeszcze przez 1 godzinę. Pozostawić do wystygnięcia i następnego dnia znów gotować tylko godzinę i mamy gotową mielonkę ze smaczną galaretką.

Polecam!

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF

czwartek, 21 października 2010

800g mięsa mielonego

3 duże cebule - drobno siekane

2 łyżki natki

2 łyżki kolendry

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

sól pieprz i woda

Farsz wymieszać dodając tylko tyle wody, aby farsz stał się bardziej plastyczny.

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF

Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com