Przepisy dla każdego.
poniedziałek, 30 października 2006

 Składniki na Zebrę

- 5 jajek
- 1,5 szkl. cukru
- 1 szkl. wody mineralnej gazowanej lub oranzady
- 1 szkl. oleju
- 2,5 szkl. mąki+ 3 łyżki do jednej połowy
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1 zpach rumowy lub ulubiony

1. Jajka zmiksować z cukrem.
2. Dodać olej, wodę i zapach. Zmiksować.
3. Proszek zmieszać z mąką, przesiać do masy. Zmiksować.
4. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać 3 łyżki kakao, do pozostałej 3 łyżki mąki.
5. Piecyk nagrzać. Tortownicę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
6. Na środek tortownicy wylać pełną łyżkę ciasta jasnego. Na środek jasnego ciasta nalać łyżkę ciasta ciemnego, na jego środek znów łyżkę jasnego i tak aż do czasu aż ciasto się skończy.
7. Piec w 200 stopniach ok. 60 minut ale najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy jest gotowe. Przestudzone posypać cukrem pudrem.

przepis poleca nutella, a ja z niego skorzystałam:)

poniedziałek, 23 października 2006

 Składniki:
1/4-1/2 l wódki(według preferencji co do zawartości promilii,ja daję raczej 1/4)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego- gotować zamknietą puszkę do 2-3 godzin
1/2 szkl. śmietany kremówki( mleko )
trochę cukru pudru(niekoniecznie)
1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Zimny karmel przełożyć do miski, miksować z alkoholem,cukrem pudrem, dodać
rozpuszczoną w minimalnej ilosci wody kawę, śmietankę(mleko).
Podawać z kostkami lodu
Smacznego

Znalezione na forum gazety.pl

    Gorąca herbata. Kiedyś "plujka" była zmorą czasów. Wystawało się w długich kolejkach,żeby dostać herbatkę ze smyczką;) Te czasy minęły.

Zapraszam was w podóż po różnych zakątkach świata, popijając prawdziwie parzoną herbatę , jak niegdyś robiły to nasze babcie.

TEA & SPICE - czarna herbata

Mieszanka herbat południowo – indyjskich i cejlońskich z goździkami, skórką cytrynową, kawałkami wanilii oraz słodko – korzennym aromatem.

Herbata bardzo delikatna. W smaku przeważa godzik, w zapachu skórka pomarańczowa i aromat korzenny. Smakuje z niewielką ilością cukru,najlepiej gorąca.

Herbaciarnia

foto ze strony herbaciarni 

Ciasto,ktore niestety znika błyskawiczne,a najlepiej smakuje na drugi dzień . Szybkie i bez pieczenia.

1/2 l mleka,
2 czubate łyżki maki ziemniaczanej,
2 płaskie łyżki maki pszennej,
1 mały cukier waniliowy,
1 szklanka cukru,
paczka krakersów,
kostka margaryny,
25 dag wiórek kokosowych

Mąkę rozmieszać w 1/2 szklanki mleka, wlać do gotującego się mleka z cukrami, ugotować budyń.
Wystudzić, utrzeć z margaryną i 20 dag wiórek.
Wyłożyć blachę folią aluminiową, wyłożyć połowę krakersów, połowę masy, znów krakersy i reszta masy.
Posypać resztą wiórek, wklepać łyżką.
Zostawić na noc w lodówce.

Niektórzy dodają do budyniu adwocata. Ja dodałam do kazdej porcji po jednym migdale, przed podaniem. Ciasto najlepiej smakuje podawane w temperaturze pokojowej.   Polecam!!!

Moja ulubiona surówka obiadowa:)

Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 1 swieży ogórek (średni)
- 5-6 kawałków papryki konserwowej czerwonej
- 2 słodkie jabłka
- bazylia-garść
- ew. mała cebulka
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki majonezu

Kapustę pokroić w cienkie paski do salaterki, nastepnie jabłka, ogórek, ew.cebulkę, pokroić w kostkę. Paprykę odsączyc i również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w salaterce, lekko posolić. Dodać bazylię dla uzyskania odpowiedniego smaku i aromatu oraz odrobinę pieprzu (niekoniecznie). Na koniec dodajemy majonez i delikatnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Smacznego :-)

Info: Surówkę najlepiej spożywac tego samego dnia. Dobrze smakuje z potrawami z drobiu. Efektownie wygląda podana w przezroczystej salaterce. Świeżego ogórka możemy zastapić konserwowym, wtedy dodajemy też świeżą paprykę zamiast konserwowej :-)

środa, 11 października 2006

Podniebienie pełne rozkoszy:) Przepis na świetny dodatek do ryb, mies,a także na kanapki. Prosty i smakowity.

Potrzebujemy:

-szklanka startego żółtego ostrego sera

-szklanka śmietany kwaśniej gęstej 18%

-szklanka zieleniny: (Szczypior,natka pietruszki ,koperek)

- oczywiście garść Bazylii najlepiej świeżej ew. suszonej.

-sól,pieprz

Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na chwilę do lodówki. Konsystencja powinna być dosyć gęsta. Dobrze rozsmarowuje się na pieczywie.Pyszne!

Zapiekanka ziołowo-serowa z ziemniakami.

Z tym dodtakiem zrobiłam zapiekankę ziemniaczaną, zniknęla w mig.

Ugotuj 1kg ziemniaków w mundurkach- oczyszczone ziemniaki zalej wrzątkiem osól i gotuj ok 10 min,tak na pól twardo. Odcedź, zalej zimną wodą,lub pozostaw do wystygnięcia. Obierz z łupin i pokrój gubsze talarki.Wysmaruj żaroodporne naczynie masłem. Układaj warstwami: ziemniaki , dodatek ziołowy (przepis wyżej) znów ziemniaki i na wierzch posmaruj dodtakiem .Obsyp wierzch czerwoną ostrą papryką. Wstaw do nagrzanego piekarnika 180° i zapiekaj ok 30 min,tak aby wierzch był zrumieniony. Podawać można z rybą,mięsem jajkiem sadzonym, bąź samodzielnie z sałatą vinegrette.Udekoruj pomidorem :)

Żródło:mniammniam.pl

poniedziałek, 09 października 2006

 Przygotowujemy kolację niespodziankę :)

łosoś - 4 dzwonka
jogurt - szklanka
oliwa - 3 łyżki
musztarda - łyżeczka
świeża bazylia - peczek
cukier - łyżeczka
biały pieprz
sól,cytryna

Dzwonka łososia skropić cytryną i odstawię.W tym czasie mozesz przygotować sos.Zmiksuj pęczek bazylii z musztardą,jogurtem,cukrem,solą i białym pieprzem. Odstaw do lodówki .Rozgrzej masło z oliwą na patelni.Osusz dzwonka posól i popieprz delikatnie. Smaż rybę 2-3 minuty z każdej strony. Do nagrzanego piekarnika wstaw naczynie zaroodporne w którym ułożone dzwonka będą zapiekać się przez ok 10 min. Ryba będzie jasno złota.

Ułóż na talerzu łososia i polej sosem tylko jej kawałek ,więcej natomiast z boku ryby,by nie rozmiękła. Podaj z z sałatą z sosem vinegrette.Kilka całych listków bazylii doda uroku pięknie złotej rybce. Talerz mozna udekorować ćwiartkami pomarańczy ze skórką

Zapal złote świece, stół mozesz udekorowac kilkoma krotko przyciętymi rózyczkami herbacianymi...

To tylko oprawa. Prawdziwe piękno zobaczysz w oczach najbliższej osoby:-)

Może zrobisz i podarujesz w pięknej butelce? :-) A może delektować się będziesz w jesienne wieczory?

składniki
puszka mleka zagęszczonego - słodzonego
puszka mleka zagęszczonego - niesłodzonego
paczka wiórków kokosowych
1/2 litra białej wódki

Do szczelnego słoika wsyp wiórki i zalej wódką co najmniej na 5 godzin.

Puszki mleka włóż do garnka, zalej wodą tak, by przykryła je całkowicie i gotuj na słabym ogniu od 2,5 do 3 godzin.

Po wyjęciu z wody, lekko schładzić, zawartość puszek wyjmij do miski, ucieram i dodaję wódkę, przecedzoną z wiórków kokosowych.

Warto spróbować..:-))

mniam.mniam

 
1 , 2 , 3
Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com