Przepisy dla każdego.
sobota, 22 grudnia 2007

* 8 jajek
* 1 filet śledziowy
* 150 ml majonezu
* sól
* pieprz
* 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:
Filet śledziowy namaczamy w wodzie, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem i siekamy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy,przekrawamy na połówki. Żółtka wyjmujemy, przecieramy przez sito ze śledziem, ucieramy z 2 łyżkami majonezu i doprawiamy pieprzem oraz ewentualnie solą. Połówki białek napełniamy farszem z żółtek i śledzia, polewamy pozostałym majonezem, posypujemy natką, schładzamy i podajemy. Do farszu możemy dodać 1 łyżkę drobno pokrojonego szczypiorku. Zamiast śledzia do farszu możemy dodać 100 g wędzonej ryby lub 8 filetów anchois.

wtorek, 04 grudnia 2007

ciasto:
3 jajka
1 łyżka miodu
1/4margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki

Margarynę i miód rozpuścić, cukier i jajka ubić, mąkę wymieszać z proszkiem. Połączyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec każdą część oddzielnie

Na masę:
1szklanka mleka
1 margaryna
2 jajka
1szklanka cukru,
1łyżka mąki pszennej
1łyżka mąki ziemniaczanej
Mleko z margaryną zagotować, pozostałe składniki ubić i dodać do gotującego się mleka. Mieszać aż zgęstnieje. Ciepłym kremem przełożyć ciasto. Wierzch polać ulubioną polewą.

przepis z kafejki

Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com