Przepisy dla każdego.
niedziela, 31 grudnia 2006
 
 
Dużo szczęścia, dużo zdrowia, świetnej formy. Mądrych ludzi, korzystnych zmian i szczęśliwych zbiegów okoliczności. Aby dobre uczucia rodziły się i trwały w krystalicznej formie, sprawy się załatwiały a dni biegły beztrosko.
Radości, miłości,wytrwałości i zrozumienia
Dobrego dwa tysiące siódmego!
22:24, powiew_uczuc
Link Komentarze (2) »
piątek, 22 grudnia 2006
 yczę  nadziei,

własnego skrawka nieba,
zadumy nad płomieniem świecy,
filiżanki dobrej, pachnącej kawy,
piękna poezji, muzyki,
pogodnych świąt zimowych,
odpoczynku, zwolnienia oddechu,
nabrania dystansu do tego co wokół,
chwil roziskrzonych kolędą,
śmiechem i wspomnieniami.
Wesołych Świąt!


22:01, powiew_uczuc
Link Komentarze (3) »
wtorek, 19 grudnia 2006

7 dag margaryny
12,5 dag miodu
7 dag cukru pudru
1 czubata łyżeczka przyprawy do pierników
1 jajko
1 łyżka kakao
25 dag mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

lukier
kolorowe posypki

1. Margarynę, miód i cukier rozpuszczamy dokładnie w rondelku, do uzyskania jednolitej masy, a następnie studzimy.
2. Jajko ubijamy z kakao i przyprawą do pierników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski, dodajemy ubite jajko i przestudzoną masę miodową, wyrabiamy ciasto (jest ono dosyć miękkie) i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut.
3. Stolnicę posypujemy obficie mąką i wałkujemy na niej ciasto na cienki placek. Foremkami wycinamy dowolne kształty pierników. Kształty mogą być bardzo fikuśne, bo pierniczki nie rosną na tyle, aby się mogły zdeformować.
4. Ciastka układamy na wyłożonych pergaminem blaszkach i wkładamy do pieca, nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.
5. Po wystudzeniu pierniczki dekorujemy w dowolny sposób.

Po upieczeniu ciastka są twarde, lecz miękną po kilku godzinach w odkrytej salaterce, w temperaturze pokojowej. Polukrowane miękną jeszcze szybciej.

By Aniusiaczek


U mnie już pachną pierniki :))

5-6 płatów śledzi
1 duża cebula
1 pietruszka
2 marchewki
2 kiszone ogórki
majonez

Śledzie wymoczyć. Skropić octem i odstawić na dwie godziny.
Cebulę pokroić w kostkę. Surową marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce jarzynowej, wrzucić na oliwę i dusić do miękkości. Wystudzić.
Dodać ze 2 kiszone ogórki pokrojone w kostkę i cebulę. Do tego dodać majonez.
Sałatką przełożyć śledzie.
Zostawić na 12 godzin.
by JWK10


50 dag matiasów
5 cebule
5 łyżki musztardy np. miodowej
olej
1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Filety kilkakrotnie przepłukać w zimnej wodzie, osuszyć i pokroić na małe kawałki.
Obraną cebulę drobno pokroić w plasterki, wymieszać z musztardą i natką.
Śledzie ciasno ułożyć w słoju, przekładając każdą warstwę cebulą z musztardą i polewając niewielką ilością oleju.
Najlepiej odstawić do lodówki na 1 dzień.


by Aganiok

 

czwartek, 14 grudnia 2006

przyprawa Gyros
70 dag piersi z kurczaka
2 cebule
1/2 kapusty pekińskiej
2-3 lyżki majonezu
keczup łagodny i pikantny
6 ogórków konserwowych
puszka kukurydzy
bazylia

Piers pokroic w kastkę na olwie usmażyć z przyprawą Gyros i ostudzić. Cebulę ogórki pokroić w kostkę,kukurydze odsączyć.Kapustę cienko pokroić w paseczki w odzielnej misce delikanie kapustę posolić i posypać bazylią.

Układać warstwami w salaterce:
-kurczak
-polac pikantnym keczupem
-posypac cebulą
-konserwowe ogorki
-posmarować majonezem
-polac keczupem
-wsypać kukurydzę
-wyłożyć na wierzch kapustę pekińską
Odstawić na conajmniej 1/2 godzinę do lodówki.
Można podawać z czosnkowymi grzankami.


Smacznego!

 

środa, 13 grudnia 2006

Danie jedno z lżejszych. Unikamy smażenia :)

ładne żeberka ok 1kg
trzy cebule
kilka łyżeczek płynnego miodu
pieprz sól liść laurowy

Oczyszczone żeberka dzielimy na odpowiednie kawałki. Wkładamy do garnka i zalewamy do przykrycia wodą.Gotujem,szumujemy dodajemy w trakcie gotowania jedną cebulę pieprz ziarnisty,liść laurowy .Pozostałą cebulę kroimy w pól talarki i smazymy na małe ilości oleju.
Ugotowane do miekkości żeberka wyjmujemy z wywaru. układamy w naczyniu zaroodpornym, posypujemy usmażoną cebulką doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i polewamy miodem.
Zapiekamy w piekarniku w 150stopniach do lekkiego zarumienienia się potrawy.
Smacznego :)

2 podwójne piersi kurczaka
15 dag żółtego tartego sera
2-3 ząbki czosnku
łyzka masła
6-7 pieczarek
2 cebulki
sól,pieprz,
oliwa do smażenia

Piersi podzielić . Każdą część przekroic ,tak by były cieńsze.Rozbić delikatnie tłuczkiem.Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić. Starty ser wymieszać z wyciśniętym czosnkiem i łyżką masła.
Oczyścić pieczarki,pokroić w ósemki.Cebulę w kostkę i zeszklić ją na oliwie ew.maśle, nastepnie dodać pieczarki.Lekko posolić . Smażyć do średniego odparowania wody.
Piesi smarować wcześniej przygotowanym serem z czosnkiem ,zawinąć i spiąć wykałaczką. Smażyć na silnym ogniu.

Zarumienione przełożyć do naczynia żaroodpornego,dodać ciepłe pieczarki z cebulą, posypać świezomielonym pieprzem i wstawić do gorącego piekarnika na 30min nakrywając wcześniej naczynie folią aluminiową matową stroną do wierzchu.

 


 

 
1 , 2 , 3
Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com