Przepisy dla każdego.
środa, 21 listopada 2007
duża główka kapusty
50 dag mięsa mielonego
1 saszetka ryżu ugotowanego na pół twardo
10 dag utartego żółtego sera
2 pojemniki ukwaszonej śmietany
4 łyżki koncentratu pomidorowego
kostka rosołowa
duża cebula
sól, pieprz do smaku
wegeta
łyzka oleju 2 łyżki mąki

Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy do wody, obgotowujemy, wyjmujemy. Delikatnie zdejmujemy liście i ścinamy nerwy, jeżeli jest taka potrzeba czynność powtarzamy. Cebulę siekamy, rumienimy na patelni. Do mięsa wkładamy cebulę, ryż, żółty ser, sól i pieprz, mieszemy. Na każdy liść nakładamy farsz,a potem całość zwijamy w ciasny rulon. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć obgotowanymi liśćmi i na nich ciasno układamy gołąbki. W naczyniu wychodzą dwie warstwy. W 1 i pół szklance wody rozpuścić kostkę rosołową i zalać gołąbki. Wstawić do piekarnika - 180 stopni i zapiekać (przykryte)około 40 minut. Mąkę wymieszać ze śmietaną i koncentratem, przyprawić wegetą i pieprzem. Gołąbki wyjmujemy po 40 minutach, zalewamy przygotowanym sosem i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut.

Wyśmienite gołąbki barabarki42

18:12, powiew_uczuc , obiadowe
Link Komentarze (5) »
Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com