Przepisy dla każdego.
wtorek, 28 listopada 2006

Skosztuj..

0,5 kg ziemniaków
1 cebula
3 ząbki czosnku
5 dag wędzonego boczku
5 łyżek oleju
3 dag mąki pszennej
kminek
sól
pieprz
majeranek
pęczek koperku

Cebulę i czosnek posiekać .Boczek drobno pokroić ,podsmażyć w garnku, dodać cebulę i czosnek, podgrzewać na wolnym ogniu 5 min . Ziemniaki, obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do boczku i cebuli - mieszając podsmażać 5 min, oprószyć mąką dokładnie podgrzewać jeszcze 3 min.
Wlać 2 l wrzątku, dodać kminek, majeranek, sól, i świeżo mielony pieprz -gotować 15 min aż zupa zgęstnieje, a ziemniaki będą miękkie .Koperek posiekać wsypać do ugotowanej zupy - wymieszać.
Podawać z grzankami.

Świetna zupa na jesienną aurę... przepis znaleziony i skosztowany

Składniki
2 dag suszonych grzybów
pęczek włoszczyzny
liść laurowy
kilka ziarenek pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
kilka ziarenek jałowca (max 5-6)
40 dag kiszonej kapusty
3 łyżki powideł śliwkowych
1 goździk
smalec
cebula
50 dag żeberek, najlepiej wędzonych
mielony jałowiec (niekoniecznie)
sól
cukier
łyżka mąki

Grzyby zalać niewielką ilością wody i zostawić na noc następnego dnia ugotować.
włoszczyznę umyć i obrać. Cebulę obrać, wbić w nią goździk. Żeberka, włoszczyznę, cebulę, ziarna pieprzu, ziela, i jałowca włożyć do garnka i zalać 2 litrami wrzątku, lekko posolić.

Gotować aż mięso i warzywa będą miękkie. Wywar przecedzić, żeberka obrać i pokroić. Kapustę pokroić zalać wywarem (1 szklankę wywaru należy zostawić), grzyby pokroić i wlać (cedząc) z wodą , w której się gotowały do kapusty. Gotować 30 min


Dodać mięso, powidła( i mielony jałowiec - szczyptę), doprawić solą, pieprzem i cukrem
Ze smalcu i mąki zrobić zasmażkę, zalać odlanym wywarem-zaprawić zupę.


Podawać z chlebem.

poniedziałek, 27 listopada 2006

1 kurczak wędzony (ok. 80 dag),

1 puszka kukurydzy,
1 puszka ananasa w plastrach,
3 łodygi selera naciowego,
1 jabłko,
5 łyżek majonezu
1 czerwona papryka,
cukier, sól, pieprz.
Z kurczaka wytrybować kości, a mięso pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę odcedzić z zalewy. Plastry ananasa wyjąć z syropu na małe kawałki. Seler umyć, obciąć większe liście, a łodygi drobno pokroić. Jabłko umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Połączyć wszystkie składniki, jeśli trzeba - posolić, i zalać majonezem, doprawionym cukrem i pieprzem. Dobrze wymieszać i schłodzić w lodówce 1-2 godz. Paprykę umyć oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski. Tuż przed podaniem przybrać sałatkę papryką.

 

 

 

szklanka ryżu,
1 kubek jogurtu naturalnego
pierś z kurczaka ugotowana z curry-pokrojona w kostkę,
puszka kukurydzy,
3 strąki papryki kolorowej pokrojonej w słupki
sos:
jogurt, 2 łyżki majonezu, pomarańcza pokrojona w kostkę, sok z cytryny, sól, pieprz

Ryż ugotować. Piersi z kurczaka ugotować z curry i pokroić w kostkę. Połączyć kukurydzę z ryżem i kurczakiem. Paprykę oczyścić, pokroić w słupki i wymieszać z ryżem. Sporządzić sos i doprawić sałatkę.

 

Składniki:

1 puszka ananasa ,
1/2 czerwonej papryki,
1 cebula,
3 - 4 ząbki czosnku,
1/2 szklanka śmietany,
sól, świeżo zmielony pieprz

Plastry ananasa osączyć, pokroić na małe kawałki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić na cienkie paseczki. Cebulę obrać, pokroić w pół talarki. Ananasa, paprykę i cebulę wymieszać. Czosnek obrać i posiekać. Śmietanę wymieszać z czosnkiem, solą i pieprzem, polać sałatkę, wymieszać i wstawić na 30 min. do lodówki.


 

1 kg filetów -dorsz, mintaj, morszczuk i inne

oliwa do smażenia

CIASTO
-2 szkl mąki
-2-3 jajka
-szklanka wody

WARZYWA
-3-4 cebule
-3-4 papryki (kolorowe)
-słoik ogórków konserwowych

ZALEWA
-2szkl wody
-pół szkl oliwy
-1 koncentrat pomidorowy
-4 łyżki keczupu łagodnego
-3 łyżki octu
-2 łyżki cukru
-odrobina soli

Rybę pokroić na mniejsze kawałki, posolić i doprawic według własnego smaku. Odstawic na jakis czas .Zrobic ciasto jak na naleśniki. Maczając w nim rybę i smażyć na oleju.

Pokroić wszystkie warzywa w słupki i przekładać nimi rybe (warzywa , ryba , warzywa )

Przygotowac zalewę ( zagotowac wszystko).Zalac rybe goracą zalewa i odstawic przynajmniej na dobę .

niedziela, 26 listopada 2006

4 udka kurczaka
(marchewka, pietruszka , cebula - gotowane w bulionie)
2 szklanki rosołu
sól ,pieprz
½ cebuli w kostkę

sos

2 łyżki masła
1 łyżka mąki + jedna mała łyżeczka
natka lub koperek
gałka muszatałowa
100 ml śmietany

Ugotować bulion z udek (pietruszka ,cebula ,marchewka i przyprawy)
Ugotowane mięso pozbawić skóry i kości. Pokroić w paski. Z bulionu wyjąć marchew pokroic w plasterki.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Zalać kilkoma łyżkami rosołu. Wlac do garnka w którym będzie potrawka.

Rozpuścić łyżkę masła i wsypać mąkę-zarumienić, zalewać po trochu chłodniejszym bulionem ciągle mieszając. Dodać zasmażkę dogranka z cebulą, a następnie pokrojone mięso, marchewkę, natkę i gotować na małym ogniu.. Na koniec rozmieszać w 100 ml śmietany jedną łyżeczkę mąki i zaprawić potrawkę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką

Pozostawić na kilka minut na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.

Bardzo smaczne :)

sobota, 25 listopada 2006

Wigilijne potawy są tradycją każdego domu. Korzystamy z własnych wypróbowanych przepisów. Może jednak zechcemy wprowadzić coś nowego, w sposobie ich przygotowywania?

Linki:

kokiety z kapustą i grzybami

paszteciki drożdzowe

pstrąg w galarecie

kompot z suszu

pstrąg z piekarnika

sałatka wigilijna

uszka wigilijne

kapusta z łazankami

zupa grzybowa

zupa grzybowa na rosole

pierogi z kapustą i grzybami

pierogi z podsmażanym farszem

ryba po grecku

śledzie na wigilijny stół - różne smaki

barszcz czerwony - pyszny

ciasto naleśnikowe do krokietów -świetne

sałatka śledziowa

kapusta ze śliwkami i suszonymi grzybami

Karp zapiekany w śmietanie

składniki
po średniej wielkości filecie karpiowym na osobę - około 80 dag
dwie solidne garści grzybów - pieczarek albo jakichkolwiek
dwie średniej wielkości cebule
czubata łyżka masła
dwie łyżki oliwy
szklanka tłustej, kwaśnej śmietany
sól
pieprz
garść drobniutko posiekanej natki pietruszki

Filety myję, dokładnie suszę, skrapiam sokiem z cytryny. Odkładam na bok.

Cebulę obieram i kroję na raczej dużą kostkę. Jeśli mam pieczarki, obieram je i kroję na połówki [pieczarki są znacznie smaczniejsze, jeśli są w dużych kawałkach], jeśli zaś mrożone grzyby [wspaniałe są kurki i rydze] nic z nimi nie robię.

Na oliwie podsmażam cebulę - smażę ja do lekkiego zeszklenia, następnie dodaję grzyby i na silnym ogniu smażę przez kilka minut do całkowitego odparowania soku.

Wtedy dodaję masło i smażę jeszcze dwie, trzy minuty. Taki sposób smażenia grzybów wydobędzie z nich cały wspaniały smak i aromat.

Teraz czas już na rybę. Usuwam z niej sok z cytryny, solę i pieprzę delikatnie i smażę przez dwie, trzy minuty na silnie rozgrzanej oliwie.

Jeśli filety są ze skórą - pamiętajcie, by rybę wpierw kłaść na patelnie skórą! W naczyniu żaroodpornym układam filety, na nie układam grzyby z cebulą i wstawiam na 20 minut przed kolacją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach pieczenia, kiedy ryba w środku już doskonała, a grzyby lekko spalone z wierchu, na potrawę wylewam śmietanę, wstawiam na pozostałe 5 minut do piekarnika!

Ta śmietana, w tym momencie, to cale clou dania.
Po wyjęciu z piekarnika rybę posypuję pietruszką!

Autor: Grzegorz Ostrowski

Paszteciki

składniki
0,5 kg mąki
1 kostka margaryny lub masła
niecała kostka drożdży
płaska łyżka cukru
szczypta soli
5 żółtek
mała śmietana 18 %

na farsz np.
suszone grzyby
pieczarki
cebula


sposób przygotowania
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto.
Od razu rozwałkować cienko, wykrawać duże koła.
Nałożyć farsz, zlepić jak pierogi.
Ustawić na blaszkę, piec do zrumienienia.

Farsz
ugotować suszone grzyby, drobno pokroić. Podsmażyc na patelni razem z cebulką, dodać pokrojone pieczarki. Doprawić do smaku.
(C) kaaamilaaa


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com