Przepisy dla każdego.
poniedziałek, 26 lutego 2007

składniki
kawałek wołowiny z kością - około 500 g, antrykot lub pręga
włoszczyzna: pietruszka, marchewka, ¼ selera, 2 cebule(1 opiec )

garść drobnej białej fasoli
2 nieduże buraki (400 g)
1 łyżka octu lub soku z cytryny
1 łyżeczka cukru
ćwiartka małej głowki kapusty (około 400 g)
4 nieduże ziemniaki (ok. 400 g)
2 średnie cebule (150 g)
1 średnia marchewka (ok. 100 g)
1 średnia pietruszka (ok. 100 g)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 duże, bardzo miękkie i dojrzałe pomidory
5 łyżek oleju słonecznikowego
4 ząbki czosnku
po 5 ziarnek pieprzu i ziela angielskiego
listek laurowy
sól

W przeddzień gotowania opłukać fasolę, zalać zimną wodą i zostawić na noc. Następnego dnia dodać ½ łyżeczki soli i ugotować w tej wodzie, w której się moczyła. Czas gotowania zależy od rozmiaru ziarenek, zwykle to trwa 40 minut - 1 godzinę, trzeba próbować.

Mięso umyć, włożyć do garnka razem z włoszczyzną, zalać 2,5 l wody, zagotować, zdjąć szumowiny, zmniejszyć ogień, żeby woda tylko lekko „pyrkała" i gotować 2-2,5 godziny - do miękkości mięsa. Na pół godzine przed końcem gotowania dodać 2 łyżeczki soli.

W międzyczasie obrać buraki, zetrzeć na tarce z dużymi otworami, polać octem, posypać cukrem, wymieszać. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć buraki, lekko posolić, wymieszać, przykryć i dusić na średnim ogniu 20 minut. Zdjąć z ognia.

Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce z dużymi otworami lub pokroić w zapałkę, cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę (razem z nasionami). Rozgrzać na patelni 2 łyżki oleju, dodać marchewkę, cebulę i pietruszkę, wymieszać i smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Dodać przecier pomidorowy i pomidory, posolić, wymieszać, całość dusić kolejne 10 minut.

Kapustę umyć i drobno poszatkować. Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę.

Z wywaru wyjąć mięso, ostudzić i pokroić na nieduże kawałki. Wyjać i wyrzucić wygotowane warzywa, wywar przecedzić i zagotować. Do gotującego się wywaru włożyć ziemniaki, ponownie doprowadzić do zagotowania. Dodać kapustę, gotować 15 minut. Dodać duszone buraki, zagotować. Dodać mieszankę z duszonych marchewki, pietruszki, cebuli i pomidorów, fasolę, pieprz, ziele angielskie i laurowy listek. Gotować 10 minut. Czosnek pokroić na plasterki, dodać ½ łyżeczki soli, utrzeć na papkę, rozprowadzić 1 łyżką oleju. Do zupy dodać czosnkową papkę i pokrojone mięso, gotować 2 minuty, po czym spróbować i, jeśli trzeba, dosolić. Zupę zdjąć z ognia i odstawić na pół godziny lub dłużej. Przed podaniem podgrzać (jeśli zdążyła wystygnąć), do każdego talerza z zupą włożyć łyżkę kwaśnej śmietany i posiekaną zieleninę. Podawać z chlebem lub pampuszkami.

przepis poleca Irena

60 dag wieprzowiny (od łopatki)

3 łyżki oliwy z oliwek

3 duże cebule,

5 średnich ziemniaków,

łyżeczka słodkiej czerwonej papryki,

1 marchew, 1 pietruszka, 1 czerwona papryka,

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,

sól, pieprz, ostra mielona papryka

fasolka szparagowa mrożona


Mięso pokroić w drobną kostkę, szybko przysmażyć na silnym ogniu na rozgrzanej oliwie na patelni, dodać łyżeczkę papryki słodkiej. Wsypać posiekaną drobno cebulę, postawić na bardzo małym ogniu. smażyć ok. 15 min. Wsypać drobno pokrojony strąk papryki. Po kilku minutach wszystko przełożyć do garnka, dodać pietruszkę i marchewkę w cienkich plasterkach, lekko posolić . Dodać koncentrat pomidorowy. Wlać wrzątku tyle, żeby poziom płynu był na pół dłoni powyżej zawartości. Zagotować, wsypać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Gotować do miękkości ziemniaków. W oddzielnym garnku ugotować na pól miękko fasolkę odsączyć i dodać, gdy ziemniaki będą już miękkie. Doprawić pieprzem i ostrą papryką. Posypać świeżą natką.

sobota, 24 lutego 2007

Składniki na 4 sycące porcje: 

8 średniej wielkosci surowych ziemniakow
szklanka ugotowanych
jajko
czubata łyżka mąki pszennej
płaska łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
tłuszcz do smażenia

farsz:
szklanka drobno posiekanych kapeluszy pieczarek
cebula
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka keczupu (pikantny)
łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz,
tarty żółty ser

Utarte surowe ziemniaki odsączamy na sicie. Ugotowane ziemniaki ucieramy w malakserze z jajkiem i przyprawami, dodajemy dokładnie odsączone surowe ziemniaki, mąkę pszenną i ziemniaczaną i wyrabiamy masę. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy małe , cienkie placki ziemniaczane.

Farsz:

Na drugiej patelni na odrobinie tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodajemy posiekane pieczarki. Całość zasmażamy. Gdy grzyby będą miękkie dodajemy keczup i koncentrat , przyprawiamy do smaku - pikantnie.

Zapiekanie:

Na blasze rozkładamy połowę placków, nakładamy farsz, nakrywamy druga częścią placków posypujemy obficie żółtym serem i zapiekamy 15 min w piekarniku do roztopienia sera. Do zapiekanki można dodać filiżankę gorącego rosołu.

"Polskie przepisy" - E.Aszkiewicz

Tylko polska kuchnia, może pochwalić sie wspaniałymi plackami ziemniaczanymi:)

13:43, powiew_uczuc , obiadowe
Link Komentarze (2) »

3 średniej wielkości marchewki
2 duze kwaskowe jabłka
płaska łyzka chrzanu
1/2 szklanki śmietany
sok z cytryny
cukier, sól
listki świeżej melisy do przybrania
Na tarce z małymi otworami ścieramy oczyszczone marchewki oraz obrane jabłka. Kropimy sokiem z cytryny, dodajemy chrzan i przyprawy. Składnki mieszamy i odstawiamy na 10mmin w chłodne miejsce. Przed podaniem polewamy spienioną śmietaną i dekorujemy melisą.

Surówka doskonale komponuje się z mięsem drobiowym:)

"Polskie przepisy" - E.Aszkiewicz.

czwartek, 22 lutego 2007

Porcja dla 4 osób
1 pomidor,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 lyzka masla,
1,2 l wywaru z jarzyn,
1/2 pęczka zielonej pietruszki,
1/2 łyżeczki mielonej papryki, sol.


Pulpety:
200 g mięsa cielecego lub wieprzowego, pieczonego lub gotowanego,
2 plaskie lyzki ugotowanego ryzu (30 g),
1 jajo.

1. Jarzyny oplukac, cebule i czosnek obrac, drobno posiekac. Pomidory sparzyc,

zdjac skorke, pokroic w kawalki. Zielona pietruszke oplukac, drobno pokroic.
2. Czosnek, cebule i pomidor wlozyc do garnka, dodac lyzke masla, dusic pod przykryciem na malym ogniu 15 min. Przetrzec przez sito do garnka. Wlac wywar z jarzyn, doprawic sola, gotowac 10 min.
3. Przygotowac pulpety: mieso zemlec razem z ugotowanym ryżem, dodac jajo, sól i pieprz. Formowac kulki.
4. Do wrzacej zupy wrzucic pulpety, gotowac na malym ogniu. Gdy wyplyna gotowac jeszcze 1 min.
5. Gorącą zupę posypać papryka i zielona pietruszka.

10:09, powiew_uczuc , zupy
Link Komentarze (5) »
środa, 21 lutego 2007
50 dag ziemniaków,
30 dag mięsa mielonego,
2 ząbki czosnku,
2 cebule,
1 pęczek szczypiorku,
1 pęczek natki pietruszki,
2 łyżki bułki tartej,
2-3 łyżki parmezanu,
1,5 szklanki śmietany,
1 łyżka masła do wysmarowania formy,
sól,
pieprz.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cienkie plasterki.
Okrągłą formę do zapiekanek wysmarować masłem i posypać drobno posiekanym czosnkiem. Połowę ziemniaków ułożyć ciasno w formie. Cebulę obrać, pokroić drobno w talarki i ułożyć na ziemniakach. Mięso doprawić solą i pieprzem, wymieszać z tartą bułką oraz posiekaną natką i posiekanym szczypiorkiem, a następnie ułożyć na cebuli jako kolejną warstwę. Pozostałe ziemniaki położyć na mięsie tak, aby utworzyły wianuszek. Całość polać śmietaną, posolić i popieprzyć. Piec 20-25 min w piekarniku w temp. 225 st.C. Przed podaniem posypać parmezanem.
Tagi: zapiekanki
20:39, powiew_uczuc , obiadowe
Link Komentarze (5) »
czwartek, 15 lutego 2007
1 kg żeberek wieprzowych
3 duże cebule
2 winne jabłka
20 dag surowego lub wędzonego boczku
60 dag kiszonej kapusty (niezbyt kwaśnej)
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżka majeranku , cząbru
sól, pieprz

Cebule pokroić w półplastry, zeszklić na 2 łyżkach oliwy, zdjąć z patelni. Żeberka pokroić i obsmażyć, dodać cebulę, pieprz, sól i 1/2 sklanki wody, dusić przez 20 min. Wtym czasie jabłka pokroić w ósemki, wyciąć gniazda nasienne (nie obierać). Na patelni smażyć jabłka oprószone majerankiemi cząbrem przez ok 5 min.

Boczek pokroić w plastry, wyłożyć nim naczynie. Kapustę przepłukać, odcisnąć, pokroić,ułożyć na boczku i posypać cząbrem. Na wierzchu położyć żeberka z cebulą. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika. Piec ok 40 min. w temp. 175 stopni pod przykryciem, dołozyć na wierzch jabłka i piec ok 20 min bez przykrycia,by ladnie się zarumieniło.

Bardzo aromatyczna potrawa!
środa, 14 lutego 2007

Owoc gługu - miłość, dobroć, radość dla serca
Kozieradka - ziele filozofów, mądrość, stateczność
Owoc kminku - podgrzewacz uczuć
Anyżek - delikatność, wrażliwość
Cynamon, wanilia - do smaku(po łyżeczce)
1 butelka wina czerwonego, gronowego, wytrawnego
Miód

Zioła wymieszać. Garść tych ziół wsypać do słoika, zalać winem i postawić w kuchni na kilka godzin, następnie wlać do garnka, gotować około 5 min.. Przecedzić, dodać 3-4 łyżki miodu. Podgrzewać na małym ogniu około 15 minut, żeby alkohol wyparował, bowiem szaleńcza ma być miłość, a nie procenty.

 

 

 
1 , 2 , 3
Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com