Przepisy dla każdego.
wtorek, 15 stycznia 2008

W zakładkach tkwi od jakiegoś czasu przepis na babkę ziemniaczaną autorstwa jz . Nie mam ostanio natchnienia do pichcenia, ale może ktoś zapragnie podlaskiej kuchni :)

  • 2 kg ziemniaków surowych
  • 30 dkg boczku wędzonego lub surowego
  • 4 jajka
  • 3/4 szk. kaszy mannej
  • 0,5 kg ugotowanych i zmielonych ziemniaków
  • cebula
  • olej 100 g
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do wysmarowania blaszki
  • bułka tarta

Boczek pokroić w małą kosteczkę i podsmażyć na patelni, aż wytopią sie skwarki.

Obrać i umyć ziemniaki, utrzeć je na tarce (jak na placki ziemniaczane), zetrzeć do tego cebulę. Dodać jajka (całe), kaszę manną, podsmażony boczek wraz z tłuszczem, który sie wytopił oraz zmielone ugotowane ziemniaki i olej. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Blaszkę prostokątną wysmarowac olejem i obsypać bułką tartą, wyłożyć babkę ziemniaczaną. Wierzch babki polać odrobiną oleju. Piec w temp. 200 stopni ok 1,20 h. Przed podaniem polać sosem grzybowym.

Taką ilość piec najlepiej w duzej blasze lub w prodiżu - wtedy będzie to baba:)

08:51, powiew_uczuc , obiadowe
Link Komentarze (2) »
poniedziałek, 07 stycznia 2008

Z pewnością nie jest to tak pyszny placek po zbojnicku, jakie serwują gaździny w czasie ferii, ale namiastka na nizinie, tez moze być:)

Gulasz:

  • pół kilograma wołowiny
  • spora cebula
  • kilka pieczarek
  • mąka
  • sól, pieprz
  • liść laurowy

Na placki ziemniaczne tradycyjnie:

  • ziemniaki 10 -15 sztuk startych
  • jajo
  • mąką zwykła 2 łyżki
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • przyprawy: sól, pieprz
  • tarta cebulka

Wołowinę w kostkę pokrojoną i cebulkę posdsmażamy na oleju, przkładamy do garnka, dodajemy przyprawy i zalewamy wodą, tak żeby przykryć mieso. Dusimy do miekkości. Pod koniec duszenia, dodajemy podsamzone plasterki pieczarek. Gulasz zagęszczamy delikatnie mąką, tak by był wystarczająco gęsty, by nie społywał z placków. Możemy doprawić ostra papryką lub inną ulubiona przyprawą.

Starte ziemniaki, odlewamy nadmiar wody, mieszamy z jajkiem i mąką oraz starta cebulą. Soprawiamy. Smazymy na oleju dosyć spore placki, jako porcja.

Na każdy placek nakłaamy sporą porcję gulaszu- jesli uda ci się zlozyć go na pół, to świetnie:) Jeśli nie, to też dobrze. Podajemy z surókami np z pora lub z kiszonymi ogorkami. 

Danie świetnie smakuje po kuligu :) 

13:25, powiew_uczuc , obiadowe
Link Dodaj komentarz »

Sos uniwersalny, pasuje do sałąatek i do pieczonego mięsa. U mnie zagościł na stałe. Szybki i smaczny :)


  • kefir lub jogurt ( ja preferuje kefir)

  • czosnek: od 6 ząbków

  • ocet - 1 łyżeczka lub cytryna

  • ogórek surowy

  • jako na twardo

  • majonez od 2 do 4 łyżek

  • sól, pieprz

Do podstawy sosu (kefiru lub jogurtu) dodajemy zmiażdzony czosnek i dobrze mieszamy. Drobno posiekane jajko, sól, pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj. Do smaku dodajemy sok z cytryny lub lyzeczkę octu..następnie dodajemy majonez. tutaj proporcja jest dowolna, wg gustu..ale bez przesady. Ogórek zielony drobniutko posiekany dodajemy na 15 minut przed podaniem, by sos nie podszedł wodą. Jesli mamy sezonową zieleninkę dobrze jest dodać drobniutki koperek. Odstawiamy do lodówki na 40 min.

Im gęsciejszy tym lepszy.

Smacznego!

sobota, 05 stycznia 2008

Ale nie taką kupioną w sklepie, o konsystencji dżemu. Taką, którą samemu się robi. Pychota!

Ostatnio spróbowałam też aronii, która jest doskonalsza od borówki. Do tego same naturalne witaminy..

Może, ktoś pokusi się o zostawienie przepisu na ewentualne takie naturalne smakołyki? Na żurawinę i aronię przepis zamieszczę niebawem (mniam, mniam)

  • 4 udka kurczaczka
  • 3 cebule
  • 10dag suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki soku z jabłek
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • przyrawy:sól, oliwa

Śliwki moczymy w soku z jabłek. Natarte solą udka podsmażamy na patelni na rumiano i odkladamy do rondla. Na pozostałym oleju smazymy cebulkę pokrojoną w piórka i ukladamy na wierzchu udek, posypujemy przyprawami i namoczonymi sliwakmi. Podlewamy sokiem, w ktorym moczyły sie śliwki i dusimy całość ok 25 min pod przykryciem, aż udką stana sie miekkie.

Porcje ukladamy na polmisku, sos przecieramy przez sito - gdy jest zbyt mocny- rozprowadzamy łyżka wody lub słodkiej smietanki. Polewamy porcje mięsa sosem. Można podawać z makaronem lub ziemniakami.

przepis E. Aszkiewicz 

13:42, powiew_uczuc , obiadowe
Link Dodaj komentarz »
Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com