Przepisy dla każdego.
środa, 31 stycznia 2007

8 kromek pieczywa tostowego
10 łyżek drobno startego żółtego sera
czubata łyżka majonezu
łyżeczka zielonego pesto
oliwa z oliwek

Starty ser wymieszać z majonezem i pesto.
Rozsmarować na czterech kromkach chleba tostowego, przykryć pozostałymi kromkami.
Wierzchnie kromki skropić oliwą z oliwek i zapiec w sandwicherze.

poleca choco

czwartek, 25 stycznia 2007

500g makaronu penne
1/2 puszki anchios
2 puszki tuńczyka w oliwie
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
1 mała ostra papryka
3 łyżki oliwy z oliwek

Anchios posiekaj wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę.Wyciśnij czosnek i razem z papryczką dodaj do anchios.Tunczyka rozdrobnij widelcem i także wrzuć na patelnię. Penne ugotuj al dente z 1 łyżką oliwy. Odcedzony połącz z sosem z patelni i posyp natką pietruszki. Przypraw świeżo zmielonym pieprzem. Danie oprósz parmezanem.


żródlo:elle styczen07

11:40, powiew_uczuc , obiadowe
Link Komentarze (2) »

pierś z indyka - około 50 dag
3 łyżki gotowego sosu pesto
20 cienkich plastrów wędzonego boczku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżki oliwy
2 łyżki masła
kiełki lub zioła do dekoracji

Przygotowanie potrawy zaczynam od delikatnego rozkrojenia piersi indyka na możliwe dosyć duże plastry i jeszcze delikatniejszym ich rozpłaszczeniu poprzez ugniatanie ich dłonią na desce. Plastry indyka delikatnie solę i pieprzę.

Na każdy plaster nakładam porcję pesto, rozsmarowuję dokładnie i zawijam w śliczne ruloniki.

Po zawinięciu mięsa, zawijam je jeszcze w cienko pokrojone plastry boczku, jeśli nie są one wystarczająco duże, roladki owijam jeszcze nitką [bawełnianą i białą, by mięso nie chwyciło żadnego niepotrzebnego kolorku]. Teraz mięso obsmażam na maśle z oliwą krótko na dużym ogniu. Roladki układam w naczyniu żaroodpornym.

Naczynie przykrywam i wkładam do pieca nagrzanego do 200 stopni na 15 minuty. Na kilka minut przed końcem pieczenia, odkrywam naczynie, by mięso na górze się pięknie zrumieniło.

Przed podaniem potrawę polewam odrobiną pesto i dekoruję kiełkami lub liśćmi świeżych ziół.

Przepysznie komponuje się z bagietką lub makaronem.
Poleca:G.Ostrowski

0,5 kg mielonej wołowiny
2 puszki czerwonej fasoli
4 duże cebule
puszka pomidorów w zalewie (500 g)
1/2 butelki ketchupu pikantnego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki oliwy
1 kostka rosołu wołowego
1 płaska łyżeczka chili
pieprz
vegeta

Cebulę kroję na pół talarki. Pomidory rozdrabniam (dla ułatwienia można od razu kupić takie krojone). Cebulę lekko podsmażam na rozgrzanej oliwie, dodaję mieloną wołowinę i dalej smażę intensywnie mieszając, tak aby mięso rozadło się na drobne cząstki. Następnie zalewam mięso rozpuszczonym w 1/2 litra wody rosołem wołowym, dodając również pomidory z zalewą, ketchup, koncentrat i przyprawy. Całość duszę na wolnym ogniu ok. 15 min.
Na końcu dodaję osączoną czerwoną fasolę i jeszcze chwilę gotuję lekko mieszając.

poleca:neya2004

10:42, powiew_uczuc , zupy
Link Komentarze (1) »
wtorek, 16 stycznia 2007

1 kg wolowiny na gulasz
1 kg cebuli
7 łyzek oleju
3 łyzki slodkiej papryki w proszku
1/2 łyzki ostrej papryki w proszku
2 łyzki octu jablkowego
1/2 l wody
1 łyzka koncentratu pomidorowego
2-3 zabki czosnku
2 łyzeczki mielonego kminku
1 łyzka Majeranku
sóll i pieprz
Drobno posiekana cebulke podpiec na goracym oleju na zloty kolor, dopiero teraz dodac mieso,które uprzednio kroimy w kostke.Dusic razem mieszajac od czasu do czasu,az mięso nabierze brazowego koloru.Teraz wsypujemy obie papryki zalewamy octem i woda.
Dodajemy tez koncentrat,pokrojony czosnek,kminek,majeranek oraz sól i pieprz.
W przykrytym garnku ,na srednim ogniu dusimy to wszystko 90 min.
Mozna i dluzej (zalezy jakie mieso),ale trzeba wtedy dolac jeszcze troche wody.
Gulasz ten mieszamy czasami w trakcie duszenia.
(Ma zrobic sie gesty sos z tej ilosci cebuli,o pikantno-slodkawym smaku).
Przepis pochodzi ze starej,austryjackiej ksiazki kucharskiej-jest wielekroc wypróbowany

podaje seal 

zródło:gotwoanie.wkl.pl  

09:06, powiew_uczuc , obiadowe
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 15 stycznia 2007

400g orzechów laskowych
300g cukru
250g płynnego miodu (3/4 szklanki) pół na pół gryczanego i wielokwiatowego.
5 białek ubitych na pianę
wafle do przekładania.

1.) Orzechy uparzyć i otrzeć skórkę
2.) Na małym ogniu gotować miód
3.) Z cukru i 1/2 szkl. wody zagotować gęsty syrop. W czasie gotowania na brzegach osadzają się kryształki cukru, najlepiej zmywać je do środka pędzelkiem zanurzonym w wodzie. Nie mieszać!
4.) Połączyć z miodem i zrobic PRÓBĘ .Nabieramy trochę gorącego syropu, wlewamy do miski z zimną wodą. Kropla pod wodą powinna w palcach łatwo uformować się w spręzystą kulkę, zachowującą kształt po wyjęciu z wody. Syrop wyciągany z garnka powinien tworzyć ma łyżce liczne "włoski"
5.) Naczynie z pianą ustawić nad parą, wlewać powoli syrop miodowy, cały czas ubijając trzepaczką lub mikserem.
6.) Podgrzewać i ubijać, aż masa zgęstnieje i zacznie sie rwać ( ubijać długo )
7.) Dodać orzechy, wymieszać.
8.) Przestudzoną masę rozsmarować na waflu i przykryć drugim. Docisnąć , pokroić na kawałki.

Nugat można nałożyć na kruche ciasto na mazurkla lub babeczki, wstawić na 10-15 min. do piekarnika na 120 stopni , żeby się zapiekł....

Źródło:forum.wizaż.pl

Zaskoczyła mnie jakże zwykła potrawa..

2 duze pory
4 lyzki masla 1 mala marchewka, pokrojona w kostke
1/2 lodygi selera naciowego, pokrojonego w kostke
1 litr rosolu z kurczaka
2 srednie ziemniaki
2 lyzki maki
15 dag kielbasy, pokrojonej na cieniutkie plasterki
1 maly zabek czosnku
2 lyzeczki swiezego majeranku lub 1 lyzeczka suszonego
sol i pieprz do smaku

Pory (tylko biala i jasno-zielona czesc) dobrze umyc i pokroic na polplasterki, dobrze odsaczyc. W rondlu lekko podsmazyc plasterki kielbasy, przelozyc na talerz, a do rondla dodac 2 lyzki masla, pokrojona marchewke i seler i dusic az warzywa beda miekkie, okolo 3-4 minut. Dodac pory i jeszcze chwile dusic, nastepne 3-4 minuty. Dodac rosol i zagotowac, zmniejszyc ogien i dusic przykryte okolo 15 minut.
Z pozostalych 2 lyzek masla i 2 lyzek maki zrobic lekko rumiana zasmazke, rozprowadzic szklanka gotujacej sie zupy i wlac do rondla, ciagle mieszajac. Dodac pokrojona w 1cm kostke ziemniaki, kielbase i majeranek i gotowac pod przykryciem az ziemniaki zmiekna, okolo 10-15 minut. Przyprawic do smaku sola i pieprzem.

Przepis bajaderki.

14:14, powiew_uczuc , zupy
Link Dodaj komentarz »
niedziela, 14 stycznia 2007


1 podwójna pierś kurczaka
350g drobnego makaronu muszelki
300g oliwek zielonych
puszka kukurydzy
puszka fasoli czerwonej
curry,
świeżo zmielony pieprz

 Makaron ugotować al.dente. Po ugotowaniu przelać zimną wodą. Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć z dużą ilością curry ok. 2 łyżki. Oliwki pokroić w krążki. Fasolę i kukurydzę odsączyć . Wszystkie składniki wymieszać w misce i doprawić siwego zmielonym pieprzem.

 Do sałatki można dodać odrobinę majonezu.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com