Przepisy dla każdego.
piątek, 09 września 2011

Szukałam pomysłu na zupę z ryżem i trafiłam idealnie. Na blogu w kuchennym oknie Dagmara podała przepis na tę właśnie zupę. Doskonała na chłodny deszczowy dzień.

Zupę ugotowałam niemal błyskawicznie w thermomix z 2l wywaru.

Oto potrzebne składniki:

  • 4 skrzydełka kurze
  • 4 strąki papryki (ok. 60 dag)
  • 20 dag marchewki
  • 2 cebule (ok. 15 dag)
  • 1 ząb czosnku
  • 1 duży pomidor (ok.35 dag)
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • ½ szklanki ryżu
  • ½ szklanki śmietany
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz, papryka mielona  słodka do smaku
  • papryczka chili (niekoniecznie)
  • ok. 3 litry wody - przygotowałam składniki na 2l wywaru

Przygotowanie w Thermomix

Potrzebny jest rosół lub bulion. Do naczynia wlałam 1,5 l wody. W koszyczku ułożyłam skrzydełka, kilka ziaren pieprzu łyżkę suszonej włoszczyzny, marchewkę i vegetę. Po zagotowaniu, uzupełniłam naczynie do 2 l . Rosołek jest już gotowy. Skrzydełka w koszyczku sobie stygną (wykorzystałam je do zrobienia potrawki z drobiu). Odlałam 1,5 szklanki rosołu do tego.  Do pozostałego wywaru dodałam 125g przepłukanego wrzątkiem ryżu i gotowałam w wywarze do miękkości ok 20 min. Po ugotowaniu przelałam ryżówkę do garnka. Marchewkę pokroiłam w pół talarki i dodam je do duszących się warzyw, o czym poniżej.

Następnie do naczynia włożyłam dwie łyżki masła klarowanego, pokrojoną w paski paprykę, posiekaną cebulę i włączyłam na 15 min 100 stopni z obrotami wstecznymi, aby pięknie się udusiło. Dobrze jest lekko posolić duszące się warzywka. Po paru minutach dodałam wycisnięty czosnek - dałam jeden bardzo duży. Kiedy duszenie dobiegło końca dołożyłam pokrojonego w drobniejsze części pomidora i włączyłam ponownie na ok 15 min również z obrotami wstecznymi. Podczas duszenia warzyw dodałam płaską łyżeczkę papryki słodkiej i 1/3 łyżeczki ostrej papryki oraz świeżo mielony pieprz.

Miękkie i aromatyczne duszone warzywa zalewamy ugotowanym uprzednio rosołkiem z ryżem i gotujemy razem chwilę. Przyprawiam jeszcze do smaku delikatnie, ponieważ zupka nabiera mocy, gdy troszkę przestygnie.

Przed podaniem do talerzy trzeba dodać po łyżeczce gęstej śmietany i posypać świeżą natką pietruszki.

Zupka palce lizać, ciekawy smak i dosyć syta:)

Dla osób pragnących ugotować zupkę tradycyjnie podaję oryginalny przepis przyrządzenia za autorką bloga W kuchennym oknie

Wykonanie:

Oczyszczone i umyte skrzydełka zalewamy wodą i gotujemy. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Wszystkie warzywa myjemy. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i  kroimy w paski. Marchewkę  kroimy w póltalarki, cebulę siekamy, czosnek  przepuszczamy przez praskę i rozcieramy z solą.

Pomidora kroimy na drobne kawałki i rozprażamy.  W rondlu rozgrzewamy masło lub olej, wrzucamy paprykę, marchewkę i cebulę. Smażymy pod pokrywką, aż papryka zmięknie. W tym czasie płuczemy kilkakarotnie wrzątkiem ryż i wrzucamy do gotujących się skrzydełek. Rozprażone kawałki pomidora przecieramy na sitku do wywaru.

Do rondla z warzywami dajemy czosnek i jeszcze przez chwilę podduszamy. Zawartość rondla przenosimy do gotujących się skrzydełek z ryżem. Dajemy sól, pieprz, mieloną paprykę słodką do smaku. Gotujemy, aż ryż będzie miękki. Podajemy z kleksami śmietany, posiekaną natką pietruszki i ewentualnie jak ktoś lubi na ostro z krążkami papryczki chili.

SMACZNEGO!

 

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF

wtorek, 06 września 2011

Składniki :

- 20 dkg mąki pszennej
- 1 jajo
- szklanka zsiadłego mleka ( lub w ostateczności kefiru )
- łyżka oleju
- pół łyżeczki cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- cukier puder
- jabłka

Przygotowanie:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Jaja roztrzepujemy z mlekiem i ciągle mieszając dosypujemy powoli składniki sypkie. Dokładnie wyrobione ciasto odstawiamy na 30 minut.

Jabłka obieramy, kroimy w cienkie kawałki i mieszamy z ciastem. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron. Podajemy na gorąco oprószone cukrem pudrem z cynamonem.

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF

niedziela, 26 czerwca 2011

Ten przepis wypróbowałam już wielokrotnie. Niesamowicie aromatyczna surówka, nadajaca się i do obiadu i do kanapek. Palce lizać!

Składniki na duża miskę:

650 g selera startego na średnich oczkach

1/2 szklanki posiekanej natki

1/3 szklanki majonezu

1-2 ząbków czosnku

1/3 szklanki kwaśnej smietany

2 łyzki soku z cytryny

2 łyżeczki ostrej musztardy

sól i cukier do smaku

Majonez, śmietanę, wycisnięty czosnek, musztardę i sok z cytryny nalezy dobrze wymieszać w duzym kubku. Do startego selera dodać sól, cukier i natkę pietruszki. Dodać sos i dobrze wymieszać. Odstawić na 15 minut do lodówki i gotowe.

Smacznego!

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF

poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Składniki:

1,5 kg mięsa mielonego (może być różnego rodzaju)

2 bułki kajzerki

2 cebule

4 ząbki czosnku

3 jajka ugotowane na twardo

1 jajko świeże

40 dkg pieczarek startych na małych oczkach

natka, tymianek, oregano, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ostra papryka

bułka tarta - 1 łyżka

Do miesa mielonego dodajemy zeszkloną drobno pokrojoną cebulę wraz z wyciśnietym czosnkiem. Na patelni poddusić i odparować starte pieczarki doprawione solą i pieprzem. Dodać do masy mięsnej. Następnie namoczone w wodzie bułki dobrze odcisnięte dodajemy do mięsa i dobrze wyrabiamy. Nastepnie wbijamy jajko i znów wyrabiamy. Dodajemy pieczarki, natkę oraz odrobinę letniej wody i znów dokladnie wyrabiamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, gałką oraz odrobiną oregano i tymianku.

Masę przełożymy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Najpierw część mięsa kladziemy do polowy blaszki na to ukladamy gotowane na twardo jajka (w całości) lekko je wciskając w  masę mięsną. Na wierzch kolejna warstwa masy. Wyrównujemy pieczeń , a wierzch posypujemy bułką tartą.

Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Z pieczeni będzie wydobywał się sos, który należy zlać dopiero po ostygnięciu pieczeni.

Doskonała pieczeń na wielkanocny półmisek.

 

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF

Składniki:

0,5 litra bulionu lub rosołu

2 łyżki mąki pszennej

2- 3 łyżki chrzanu ze słoika

100ml śmietany słodkiej

1 łyżka masła klarowanego

sól, pieprz do smaku

W garnku rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy 1 łyżkę mąki energicznie mieszając delikatnie rumienimy mąkę, następnie dodajemy powoli bulion lub rosół dokładnie mieszający by nie powstały grudki, ciągle podgrzewając sos na małym ogniu. Po rozmieszaniu gotujemy sos ok trzech minut i dodajemy chrzan. Śmietanę rozmieszaną z pozostałą łyżką mąki dodajemy do sosu i podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia. Doprawiamy delikatnie solą do smaku i ewentualnie białym pieprzem.

Sos jest pyszny i idealnie biały. Doskonały do jajek, pieczeni lub mięsa gotowanego.

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF

środa, 22 grudnia 2010

To szybkie ciasto polecam na święta bożego narodzenia. Jest dosyć tanie, smaczne i nie wymaga dużo czasu. Pierwotny przepis znajdziecie tutaj raffaello . Ostatnio zamiast gotowania budyniu z mąki używam 3 paczek budyniu śmietankowego gotowanego w 75ml mleka. To powoduje, że masa jest wystarczajaco gęsta. Dodaję pół porcji wiórków z przepisu podstawowego. Po modyfikacji, ciasto jest również pyszne. Polecam! :)

poniedziałek, 01 listopada 2010

Kilka filetów z piersi kurczaka

1/3 szklanki słodkiej śmietany  (rzadkiej)

kilka łyżek mąki (3-4)

łyżka przyprawy do kurczaka

sól. pieprz,

olej do smażenia

sezam

Filety lekko solimy. Przygotowujemy panierkę : śmietanę (1/3 szklanki) mieszamy z kilkoma łyzkami mąki, tak aby uzyskać masę o konsystencji ciasta naleśnikowego. Dodajemy przyprawę do kurczaka i odrobinę pieprzu mielonego i znów mieszamy. Na oddzielnym talerzu przygotowujemy odrobinę mąki z sezamem.

Rozgrzewamy olej i panierujemy filety najpierw w śmietanie z mąką i przyprawami, a następnie obtaczamy w ziarnach sezamowych i smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku i odkładamy w ciepłe miejsce.

Pamiętajmy, aby filety nie były zbyt często nakłuwane widelcem podczas smażenia, ponieważ staną sie one zbyt suche.

Do tak przygotowanych filetów podaj bukiet soczystych surówek np surówka z marchewki , surówkę z selera , surówkę z pora lub surówkę z kapustą pekińską .

Smacznego!

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF

piątek, 29 października 2010

Spełniam prośbę i zamieszczam dwa przepisy na farsz grzybowy do uszek:)

Farsz I

kapelusze borowików ugotowane w wywarze

cebula

płaska łyżka masła

sól, pieprz, 2 łyżki bułki tartej

Ugotowane grzyby siekamy drobno lub przepuszczamy przez maszynkę. Bardzo drobno posiekaną cebulę zasmażamy na maśle, a kiedy się zeszkli łączymy z grzybami. Całość przez chwilę zasmażamy, a następnie dodajemy sól, pieprz, tartą bułkę i odstawiamy do wystygnięcia.

Farsz II

12 suszonych grzybów

1 kg kiszonej kapusty

sól, pieprz

1 duża cebula

3-4 łyżki oleju

Kapustę ugotować do miękkości, ostudzić i dobrze odcisnąć. Grzybki ugotowane odcedzamy. Kapustę i grzyby siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę. Cebulę drobno posiekaną szklimy na odrobinie oleju i dodajemy do masy. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz oliwą. Dokładnie mieszamy i odstawiamy, aby farsz się " przegryzł".

Jeśli nie mamy suszonych grzybków, można zastąpić je pieczarkami, utarte na dużych oczkach wysmażamy na oleju lekko doprawiając solą, aby odparowała z nich woda. Tak podsmażone pieczarki dodajemy do posiekanej kapusty.

I uszka palce lizać!

 

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 26
Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com