Przepisy dla każdego.
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa paprykowa z pomidorami na chłodniejsze dni

Szukałam pomysłu na zupę z ryżem i trafiłam idealnie. Na blogu w kuchennym oknie Dagmara podała przepis na tę właśnie zupę. Doskonała na chłodny deszczowy dzień.

Zupę ugotowałam niemal błyskawicznie w thermomix z 2l wywaru.

Oto potrzebne składniki:

  • 4 skrzydełka kurze
  • 4 strąki papryki (ok. 60 dag)
  • 20 dag marchewki
  • 2 cebule (ok. 15 dag)
  • 1 ząb czosnku
  • 1 duży pomidor (ok.35 dag)
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • ½ szklanki ryżu
  • ½ szklanki śmietany
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz, papryka mielona  słodka do smaku
  • papryczka chili (niekoniecznie)
  • ok. 3 litry wody - przygotowałam składniki na 2l wywaru

Przygotowanie w Thermomix

Potrzebny jest rosół lub bulion. Do naczynia wlałam 1,5 l wody. W koszyczku ułożyłam skrzydełka, kilka ziaren pieprzu łyżkę suszonej włoszczyzny, marchewkę i vegetę. Po zagotowaniu, uzupełniłam naczynie do 2 l . Rosołek jest już gotowy. Skrzydełka w koszyczku sobie stygną (wykorzystałam je do zrobienia potrawki z drobiu). Odlałam 1,5 szklanki rosołu do tego.  Do pozostałego wywaru dodałam 125g przepłukanego wrzątkiem ryżu i gotowałam w wywarze do miękkości ok 20 min. Po ugotowaniu przelałam ryżówkę do garnka. Marchewkę pokroiłam w pół talarki i dodam je do duszących się warzyw, o czym poniżej.

Następnie do naczynia włożyłam dwie łyżki masła klarowanego, pokrojoną w paski paprykę, posiekaną cebulę i włączyłam na 15 min 100 stopni z obrotami wstecznymi, aby pięknie się udusiło. Dobrze jest lekko posolić duszące się warzywka. Po paru minutach dodałam wycisnięty czosnek - dałam jeden bardzo duży. Kiedy duszenie dobiegło końca dołożyłam pokrojonego w drobniejsze części pomidora i włączyłam ponownie na ok 15 min również z obrotami wstecznymi. Podczas duszenia warzyw dodałam płaską łyżeczkę papryki słodkiej i 1/3 łyżeczki ostrej papryki oraz świeżo mielony pieprz.

Miękkie i aromatyczne duszone warzywa zalewamy ugotowanym uprzednio rosołkiem z ryżem i gotujemy razem chwilę. Przyprawiam jeszcze do smaku delikatnie, ponieważ zupka nabiera mocy, gdy troszkę przestygnie.

Przed podaniem do talerzy trzeba dodać po łyżeczce gęstej śmietany i posypać świeżą natką pietruszki.

Zupka palce lizać, ciekawy smak i dosyć syta:)

Dla osób pragnących ugotować zupkę tradycyjnie podaję oryginalny przepis przyrządzenia za autorką bloga W kuchennym oknie

Wykonanie:

Oczyszczone i umyte skrzydełka zalewamy wodą i gotujemy. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Wszystkie warzywa myjemy. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i  kroimy w paski. Marchewkę  kroimy w póltalarki, cebulę siekamy, czosnek  przepuszczamy przez praskę i rozcieramy z solą.

Pomidora kroimy na drobne kawałki i rozprażamy.  W rondlu rozgrzewamy masło lub olej, wrzucamy paprykę, marchewkę i cebulę. Smażymy pod pokrywką, aż papryka zmięknie. W tym czasie płuczemy kilkakarotnie wrzątkiem ryż i wrzucamy do gotujących się skrzydełek. Rozprażone kawałki pomidora przecieramy na sitku do wywaru.

Do rondla z warzywami dajemy czosnek i jeszcze przez chwilę podduszamy. Zawartość rondla przenosimy do gotujących się skrzydełek z ryżem. Dajemy sól, pieprz, mieloną paprykę słodką do smaku. Gotujemy, aż ryż będzie miękki. Podajemy z kleksami śmietany, posiekaną natką pietruszki i ewentualnie jak ktoś lubi na ostro z krążkami papryczki chili.

SMACZNEGO!

 

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF

piątek, 09 września 2011, powiew_uczuc

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/04/24 11:47:29
lubię takie zupy, krem z papryki i pomidorów to jedna z moich ulubionych :)
-
dogsonx
2013/01/02 18:24:10
W takich chwilach płakać mi się chcę że nie mogę jeść papryki !! Niesprawiedliwość oo!

Zapraszam na słodkie do mnie :)
-
2013/04/10 12:32:44
uuu :D brzmi rozgrzewająco :D Musze sobie ugotować, może przy tej pogodzie łatwiej będzie mi się zabrać za rozliczenie pit (program już pobrałam! tylko za odpalenie sie nie moge wziąść...)
Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com