Przepisy dla każdego.
Blog > Komentarze do wpisu

Świąteczna pieczeń z jajkiem

Składniki:

1,5 kg mięsa mielonego (może być różnego rodzaju)

2 bułki kajzerki

2 cebule

4 ząbki czosnku

3 jajka ugotowane na twardo

1 jajko świeże

40 dkg pieczarek startych na małych oczkach

natka, tymianek, oregano, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ostra papryka

bułka tarta - 1 łyżka

Do miesa mielonego dodajemy zeszkloną drobno pokrojoną cebulę wraz z wyciśnietym czosnkiem. Na patelni poddusić i odparować starte pieczarki doprawione solą i pieprzem. Dodać do masy mięsnej. Następnie namoczone w wodzie bułki dobrze odcisnięte dodajemy do mięsa i dobrze wyrabiamy. Nastepnie wbijamy jajko i znów wyrabiamy. Dodajemy pieczarki, natkę oraz odrobinę letniej wody i znów dokladnie wyrabiamy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, gałką oraz odrobiną oregano i tymianku.

Masę przełożymy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Najpierw część mięsa kladziemy do polowy blaszki na to ukladamy gotowane na twardo jajka (w całości) lekko je wciskając w  masę mięsną. Na wierzch kolejna warstwa masy. Wyrównujemy pieczeń , a wierzch posypujemy bułką tartą.

Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Z pieczeni będzie wydobywał się sos, który należy zlać dopiero po ostygnięciu pieczeni.

Doskonała pieczeń na wielkanocny półmisek.

 

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF

poniedziałek, 11 kwietnia 2011, powiew_uczuc

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
russkaya
2011/04/15 15:37:35
O tak, pieczeń z jajkiem na święta musi być! :)
Bardzo ładny szablonik, taki świąteczny :)
Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com