Przepisy dla każdego.
Blog > Komentarze do wpisu

Pyszny sos chrzanowy do potraw wielkanocnych

Składniki:

0,5 litra bulionu lub rosołu

2 łyżki mąki pszennej

2- 3 łyżki chrzanu ze słoika

100ml śmietany słodkiej

1 łyżka masła klarowanego

sól, pieprz do smaku

W garnku rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy 1 łyżkę mąki energicznie mieszając delikatnie rumienimy mąkę, następnie dodajemy powoli bulion lub rosół dokładnie mieszający by nie powstały grudki, ciągle podgrzewając sos na małym ogniu. Po rozmieszaniu gotujemy sos ok trzech minut i dodajemy chrzan. Śmietanę rozmieszaną z pozostałą łyżką mąki dodajemy do sosu i podgrzewamy nie dopuszczając do wrzenia. Doprawiamy delikatnie solą do smaku i ewentualnie białym pieprzem.

Sos jest pyszny i idealnie biały. Doskonały do jajek, pieczeni lub mięsa gotowanego.

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF

poniedziałek, 11 kwietnia 2011, powiew_uczuc

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com