Przepisy dla każdego.
Blog > Komentarze do wpisu

Pierś kurczaka w panierce z sezamem

Kilka filetów z piersi kurczaka

1/3 szklanki słodkiej śmietany  (rzadkiej)

kilka łyżek mąki (3-4)

łyżka przyprawy do kurczaka

sól. pieprz,

olej do smażenia

sezam

Filety lekko solimy. Przygotowujemy panierkę : śmietanę (1/3 szklanki) mieszamy z kilkoma łyzkami mąki, tak aby uzyskać masę o konsystencji ciasta naleśnikowego. Dodajemy przyprawę do kurczaka i odrobinę pieprzu mielonego i znów mieszamy. Na oddzielnym talerzu przygotowujemy odrobinę mąki z sezamem.

Rozgrzewamy olej i panierujemy filety najpierw w śmietanie z mąką i przyprawami, a następnie obtaczamy w ziarnach sezamowych i smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku i odkładamy w ciepłe miejsce.

Pamiętajmy, aby filety nie były zbyt często nakłuwane widelcem podczas smażenia, ponieważ staną sie one zbyt suche.

Do tak przygotowanych filetów podaj bukiet soczystych surówek np surówka z marchewki , surówkę z selera , surówkę z pora lub surówkę z kapustą pekińską .

Smacznego!

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF

poniedziałek, 01 listopada 2010, powiew_uczuc

Polecane wpisy

  • Babka ziemniaczana

    W zakładkach tkwi od jakiegoś czasu przepis na babkę ziemniaczaną autorstwa jz . Nie mam ostanio natchnienia do pichcenia, ale może ktoś zapragnie podlaskiej k

  • Placki po zbójnicku

    Z pewnością nie jest to tak pyszny placek po zbojnicku, jakie serwują gaździny w czasie ferii, ale namiastka na nizinie, tez moze być:) Gulasz: pół kilograma wo

  • Paluszki w sezamie z kurczaka

    Składniki na paluszki: -pierś kurczaka ok 0,5 kg -100 ml mleka - 3,5 łyzeczki mąki -całe jajko -sól, pieprz, ostra i słodka papryka -dwie garscie sezamu - olej

  • Domowa pasta z sezamu tahini

    Skoro był już hummus, to pora na domową pastę z sezamu. Właściwie, to byłam zmuszona ją przygotować, bo w sklepie nie znalazła, ale zazwyczaj tak bywa... Jak je

  • Pianka z tahini

    250 ml jogurtu naturalnego 150 ml śmietany 30% 4-5 łyżek tahini 3-4 łyżki miodu 4 łyżeczki żelatyny Jogurt dokładnie wymieszać z tahini i miodem. Żelatynę zala

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/12/13 11:00:22
Brzmi pysznie, w panierce z sezamem jeszcze nie robiłam ... mniam mniam !:)
Pozdrawiam :)
www.mojeciacho.blox.pl
Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com