Przepisy dla każdego.
Blog > Komentarze do wpisu

Pierś kurczaka w panierce z sezamem

Kilka filetów z piersi kurczaka

1/3 szklanki słodkiej śmietany  (rzadkiej)

kilka łyżek mąki (3-4)

łyżka przyprawy do kurczaka

sól. pieprz,

olej do smażenia

sezam

Filety lekko solimy. Przygotowujemy panierkę : śmietanę (1/3 szklanki) mieszamy z kilkoma łyzkami mąki, tak aby uzyskać masę o konsystencji ciasta naleśnikowego. Dodajemy przyprawę do kurczaka i odrobinę pieprzu mielonego i znów mieszamy. Na oddzielnym talerzu przygotowujemy odrobinę mąki z sezamem.

Rozgrzewamy olej i panierujemy filety najpierw w śmietanie z mąką i przyprawami, a następnie obtaczamy w ziarnach sezamowych i smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku i odkładamy w ciepłe miejsce.

Pamiętajmy, aby filety nie były zbyt często nakłuwane widelcem podczas smażenia, ponieważ staną sie one zbyt suche.

Do tak przygotowanych filetów podaj bukiet soczystych surówek np surówka z marchewki , surówkę z selera , surówkę z pora lub surówkę z kapustą pekińską .

Smacznego!

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF

poniedziałek, 01 listopada 2010, powiew_uczuc

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2010/12/13 11:00:22
Brzmi pysznie, w panierce z sezamem jeszcze nie robiłam ... mniam mniam !:)
Pozdrawiam :)
www.mojeciacho.blox.pl
Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com