Przepisy dla każdego.
Blog > Komentarze do wpisu

Zupa z botwinki

pęczek botwinki z malutkimi buraczkami
2 ziemniaki
4 jajka ugotowane na twardo (jedno na osobę)
szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18%
łyżka masła
2 łyżki oleju
sól, pieprz
szczypta cukru
sok z połowy cytryny
1 l bulionu warzywnego
Posiekane: natka pietruszki, koperek

Botwinkę umyć, malutkie buraczki przy liściach botwinki oskrobać z łupinek, pokroić liście i buraczki na kawałki.
Rozgrzać olej i masło w rondlu, wrzucić pokrojoną botwinkę, smażyć na małym ogniu, mieszając, ok. 5 minut. Skropić sokiem z cytryny.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dorzucić do botwinki.
Całość zalać gorącym bulionem, uzupełnić gorącą wodą, lekko posolić, gotować ok. 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W miarę potrzeby uzupełniać wywar gorącą wodą.
Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami gorącej zupy, wlać do zupy, dobrze roztrzepać, zagotować. Doprawić solą i pieprzem, wrzucić szczyptę cukru. Odstawić z ognia, wrzucić zieleninę.
Jajka dodaje się, pokrojone w drobną kostkę, dopiero po rozlaniu zupy, na poszczególne talerze (licząc po 1 jajku na talerz).

Przepis Jotki

wtorek, 22 maja 2007, powiew_uczuc
Tagi: botwinka zupy

Polecane wpisy

  • Zupa paprykowa z pomidorami na chłodniejsze dni

    Szukałam pomysłu na zupę z ryżem i trafiłam idealnie. Na blogu w kuchennym oknie Dagmara podała przepis na tę właśnie zupę. Doskonała na chłodny deszczowy dzień

  • Zupa szczawiowa

    szczaw - około dwóch misek pół kilograma żeberek kilka skrzydełek kurczaka włoszczyzna śmietana łyżka mąki łyżka cukru przyprawy W wielkim garze nastawiam wodę,

  • Chłodnik z botwinki

    6 porcji 1 litr zsiadłego mleka lub kefiru szklanka śmietany, peczek świeżej botwinki siekany koperek - dwie duze łyżki świeży ogórek pęczek rzodkiewki szczypio

  • Zupa jarzynowa z kalarepką

    Wiem, że tytuł w sumie jest głupi, bo przecież kalarepka to też jarzyna. Ale nie należy do standardowego zestawu warzyw do jarzynówki, a nadaje jej zupełnie inn

  • Botwinka

    Zupa na teraz. Doskonale prosta, jedyny problem to właściwie doprawienie, ale to już zależy od tego, co kto lubi. Moją botwinkę robi się tak: trzy pęczki młodyc

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com