Przepisy dla każdego.
Blog > Komentarze do wpisu

Kurczak pachnący bazylią i pomidorami

  • 8 udek z kurczaka
  • 4 średniej wielkości pomidory
  • duża garść świeżej bazylii
  • kilka ząbków czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka miodu

Najpierw marynata: drobno posiekaną bazylię, jeszcze drobniej posiekany czosnek mieszam z miodem, sokiem z cytryny, dwiema łyżkami oliwy, solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą nacieram udka kurczaka - powinien być dokładnie pokryty marynatą. Kurczaka odstawiam na jakieś pół godziny w chłodne miejsce, by dokładnie przeszedł aromatem przypraw.

Kawałki kurczaka układam w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym obficie oliwą i zapiekam przez jakieś 40 minut w piekarniku, w temperaturze 200 stopni.

Kiedy kurczak się piecze, obieram pomidory ze skóry, usuwam nasiona i sok i następnie kroję je na dosyć drobną kostkę.

Kiedy kurczak upieczony, posypuję posiekanymi pomidorami i dekoruję kilkoma liśćmi bazylii.

Najlepiej do tego pasują pieczone ziemniaki lub kawałek bagietki.

G.Ostrowski
czwartek, 24 maja 2007, powiew_uczuc

Polecane wpisy

  • Babka ziemniaczana

    W zakładkach tkwi od jakiegoś czasu przepis na babkę ziemniaczaną autorstwa jz . Nie mam ostanio natchnienia do pichcenia, ale może ktoś zapragnie podlaskiej k

  • Placki po zbójnicku

    Z pewnością nie jest to tak pyszny placek po zbojnicku, jakie serwują gaździny w czasie ferii, ale namiastka na nizinie, tez moze być:) Gulasz: pół kilograma wo

  • Udka kurczaka w sosie śliwkowym

    4 udka kurczaczka 3 cebule 10dag suszonych śliwek 1/2 szklanki soku z jabłek 1/2 łyżeczki imbiru przyrawy:sól, oliwa Śliwki moczymy w soku z jabłek. Natarte sol

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2007/05/24 21:50:26
mniam mniam :)
-
2007/05/25 20:58:14
jezzzu co za poezja. Smaku.
-
2007/05/30 14:06:46
:)) podziekowania glebokie tak ze przy skinieciu glowa w klawiature wale ..ale co tam bazylia wszystko ukoi ;)
-
2007/05/31 07:54:39
Wiedziałam,że to nie przejdzie bez echa:o)
I dobrze!
-
2007/05/31 13:54:17
:)) kochana po wodzie niesie ..sama wiesz dobrze..a juz wyprobowalam oczywiscie, pychota miesko mieciusienkie i kruche , palce nie tylko swoje mozna oblizywac ;), zostaly mi udka bo wiecej zrobilam i dzis wsadze je w pieczarkowy sosik..a wiesz co zakupilam taki zeliwny garnek do pieczenia, polecam choc cholerstwo ciezke okrotnie ale wybornie sie w nim takie cudenka robi bo bardzo rownomiernie sie piecze :)) usciskow moc
-
2007/05/31 20:56:34
Wiem,ze te garnki są świetne do pieczenia. Nazwę mają nawet śmieszną - kaczarka, czy jakoś tak..
mięso uduszone i soczyste...
I już głodna jestem...:)
Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com