Przepisy dla każdego.
Blog > Komentarze do wpisu

Chłodnik z botwinki

6 porcji
1 litr zsiadłego mleka lub kefiru
szklanka śmietany, peczek świeżej botwinki
siekany koperek - dwie duze łyżki
świeży ogórek
pęczek rzodkiewki
szczypiorek
2 jaja na twardo
cukier, sól, sok z cytryny, biały pieprz

Dokładnie oczyszczoną, wymytą botwinkę kroimy na niewielkie kawałki, zalewamy gorąca wodą(niewielką ilością) z dodatkiem cukru i soku z cytryny , gotujemy pod przykryciem, aż bedzie miękka.Odstawić do wychłodzenia. Zsiadłe mleko lub kefir ubijamy ze śmietaną. Do spienionych skladników dodajemy koperek, pokrojone drobno: ogórek bez skorki,rzodkiewkę, szczypiorek, zimną botwinkę wraz z wywarem. Lekko mieszamy i doprawiamy do smaku. Na talerzach rozkładamy połówki jajek, zalewamy chłodnikiem i zaraz podajemy.

I delektujemy się..:)

wtorek, 22 maja 2007, powiew_uczuc

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com