Przepisy dla każdego.
Blog > Komentarze do wpisu

Zbiór przepisów potraw na wigilijny stół

Wigilijne potawy są tradycją każdego domu. Korzystamy z własnych wypróbowanych przepisów. Może jednak zechcemy wprowadzić coś nowego, w sposobie ich przygotowywania?

Linki:

kokiety z kapustą i grzybami

paszteciki drożdzowe

pstrąg w galarecie

kompot z suszu

pstrąg z piekarnika

sałatka wigilijna

uszka wigilijne

kapusta z łazankami

zupa grzybowa

zupa grzybowa na rosole

pierogi z kapustą i grzybami

pierogi z podsmażanym farszem

ryba po grecku

śledzie na wigilijny stół - różne smaki

barszcz czerwony - pyszny

ciasto naleśnikowe do krokietów -świetne

sałatka śledziowa

kapusta ze śliwkami i suszonymi grzybami

Karp zapiekany w śmietanie

składniki
po średniej wielkości filecie karpiowym na osobę - około 80 dag
dwie solidne garści grzybów - pieczarek albo jakichkolwiek
dwie średniej wielkości cebule
czubata łyżka masła
dwie łyżki oliwy
szklanka tłustej, kwaśnej śmietany
sól
pieprz
garść drobniutko posiekanej natki pietruszki

Filety myję, dokładnie suszę, skrapiam sokiem z cytryny. Odkładam na bok.

Cebulę obieram i kroję na raczej dużą kostkę. Jeśli mam pieczarki, obieram je i kroję na połówki [pieczarki są znacznie smaczniejsze, jeśli są w dużych kawałkach], jeśli zaś mrożone grzyby [wspaniałe są kurki i rydze] nic z nimi nie robię.

Na oliwie podsmażam cebulę - smażę ja do lekkiego zeszklenia, następnie dodaję grzyby i na silnym ogniu smażę przez kilka minut do całkowitego odparowania soku.

Wtedy dodaję masło i smażę jeszcze dwie, trzy minuty. Taki sposób smażenia grzybów wydobędzie z nich cały wspaniały smak i aromat.

Teraz czas już na rybę. Usuwam z niej sok z cytryny, solę i pieprzę delikatnie i smażę przez dwie, trzy minuty na silnie rozgrzanej oliwie.

Jeśli filety są ze skórą - pamiętajcie, by rybę wpierw kłaść na patelnie skórą! W naczyniu żaroodpornym układam filety, na nie układam grzyby z cebulą i wstawiam na 20 minut przed kolacją do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minutach pieczenia, kiedy ryba w środku już doskonała, a grzyby lekko spalone z wierchu, na potrawę wylewam śmietanę, wstawiam na pozostałe 5 minut do piekarnika!

Ta śmietana, w tym momencie, to cale clou dania.
Po wyjęciu z piekarnika rybę posypuję pietruszką!

Autor: Grzegorz Ostrowski

Paszteciki

składniki
0,5 kg mąki
1 kostka margaryny lub masła
niecała kostka drożdży
płaska łyżka cukru
szczypta soli
5 żółtek
mała śmietana 18 %

na farsz np.
suszone grzyby
pieczarki
cebula


sposób przygotowania
Ze wszystkich składników zagnieść ciasto.
Od razu rozwałkować cienko, wykrawać duże koła.
Nałożyć farsz, zlepić jak pierogi.
Ustawić na blaszkę, piec do zrumienienia.

Farsz
ugotować suszone grzyby, drobno pokroić. Podsmażyc na patelni razem z cebulką, dodać pokrojone pieczarki. Doprawić do smaku.
(C) kaaamilaaa


sobota, 25 listopada 2006, powiew_uczuc

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com