Przepisy dla każdego.
Blog > Komentarze do wpisu

Paluszki w sezamie z kurczaka

Składniki na paluszki:

-pierś kurczaka ok 0,5 kg

-100 ml mleka

- 3,5 łyzeczki mąki

-całe jajko

-sól, pieprz, ostra i słodka papryka

-dwie garscie sezamu

- olej do smażenia

Pierś podzielić, odciąć polędwiczki.Osuszyć. Przyprawić papryką słodką i ostrą, posolić, popierzyć. Przygotować panierkę: mleko ,mąkę i jajko wymieszać. Wylać do miseczki. Ziarna sezamu wyłożyć na talerz. Rozgrzać olej. Kroić długie wąskie paski piersi i maczać w mleku z mąką i jajkiem, następnie panierowac delikatnie w sezamie. Smażyć na średnim ogniu (sezam nie może się przypalić). Obsmażać na dobrze złoty kolor.

Do takich paluszków znakomicie pasuje sos czosnkowy i dip pomidorowy z ziołami oraz pieczone fryki:)

Sos czosnkowy:

4 łyzki majonezu (konsystencja luźna)

1,5 łyżi śmietany słodkiej

2 wyciśnięte ząbki czosnku.

Składniki połaczyć i wstawić do lodówki na 0,5 godz.

Dip pomidorowo- ziołowy

4 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka oliwy

1 łyzka majonezu

2 ząbki czosnku

świeżo mielony pieprz

łyżeczka bazylii (i opcjonalnie oregano)

Jeśli dip jest zbyt kwaśny dodaj odrobinę oliwy

Paluszki lizać! :)

piątek, 03 listopada 2006, powiew_uczuc

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2006/11/28 13:02:38
Polecam!
Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com