Przepisy dla każdego.
Blog > Komentarze do wpisu

Chrupiaca golonka

Tym razem chrupiąca golonka .

składniki
golonki - nie za małe, i nie za duże - po około pół kilograma

przyprawy:
liść laurowy
pieprz
ziele angielskie
sól,

marynata:
piwo
sos sojowy
mielony kminek
pieprz
sól
miód
pieprz cayenne
czosnek

Oto co dzieje się w kuchni gdy w ręce mężczyzny wpadną goloneczki,tym razem wieprzowe;)

Umyte golonki ładuję do największego gara, jaki posiadam, zalewam wodą i wrzucam kilka liści laurowych, kilkanaście ziaren pieprzu, kilka ziaren ziela angielskiego i dużą garść soli. Gar stawiam na małym ogniu i... zapominam o sprawie na co najmniej 2 godziny, a i na 3 nie zaszkodzi. Czasami tylko zaglądam do gara, by sprawdzić, czy nie trzeba dolać trochę wody - golonki powinny zawsze znajdować się pod wodą.

Kiedy są już miękkie, wyjmuję je z gara, pozwalam ostygnąć, co również spowoduje, iż staną się suche. Kiedy stygną, przygotowuję marynatę - w misce mieszam piwo z sosem sojowym, dużo ilością pieprzu, kminku, łyżką stołową miodu i drobno posiekanym czosnkiem, którego powinno być raczej więcej niż mniej.

Golonki nacinam nożem w piękna kratkę i dokładnie nacieram marynatą. Golonki wkładam do miski, maksymalnie je upychając i zalewam pozostałą marynatą. I znowu zapominam o tych golonkach na co najmniej dwie godziny.

Kiedy ślicznie przesiąkną aromatami marynaty, wkładam je do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i nastawionego na grill - będą się w nim rumieniły około 40 minut. Ale... w tym czasie jestem bardzo troskliwy o nie - polewam je piwem średnio co 10 minut - ów złocisty płyn nada golonkom cudownej chrupkości, miękkości i tego, co trudno wyrazić słowami.

Autor zaleca także:

Do takiej golonki nic innego niż chrzan i pajda świeżego, na zakwasie pieczonego chleba być nie może.

Oraz... kieliszek zmrożonej dobrej wódki, a potem szklanka piwa - dla dobrego trawienia oczywiście.

Aha - kapusta z lekka zasmażana z dużą ilością kminku też jest mile widziana. A robi się ja bardzo prosto - posiekaną "świeżą" kapustę gotuję w wodzie z liściem laurowym, zielem angielskim i kilkoma ziarenkami pieprzu. Pod koniec gotowania wrzucam garść kminku - kapustę z kminkiem gotuję jeszcze około 5 minut - tak by cały aromat wydobył się z zioła.

Miękką kapustę odsączam na cedzaku i usuwam ziarna pieprzu, ziela angielskiego i liście laurowe.

Na patelni przygotowuję zasmażkę [no, w tym wypadku bez zasmażki się nie uda i jest to absolutnie niemożliwe!]: rozgrzewam kawałek masła, kiedy zacznie się pienić, wsypuje czubatą łyżkę mąki i energicznie mieszam - kiedy mąka nabierze ciemno żółtego koloru, zestawiam patelnię z ognia i wrzucam na nią odsączoną kapustę. Mieszam wszystko intensywnie - smażę przez kilka minut. Kapustę doprawiam odrobina cukru, soli i octu winnego. Powinna być gęsta i pachnieć kminkiem.

Przepis udostępniony odpłatnie z pysznej strony mniammniam.

czwartek, 05 października 2006, powiew_uczuc

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: , dynamic-87-105-66-23.ssp.dialog.net.pl
2007/06/05 15:28:23
dobrze
-
Gość: , host-89-228-253-132.kalisz.mm.pl
2007/08/16 20:55:32
golonka pod pachami to smaczne cudo
-
Gość: , acc817d8.ipt.aol.com
2008/01/02 22:20:50
Golonka dobra w każdej postaci!!
-
Gość: martycka, bdl9.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/03/09 18:43:14
Golonka super mężowi i rodzicom bardzo smakowała:) Pychotka:) Polecam, przepis super.
-
Gość: andrzej, aalb49.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/06/08 08:35:35
Dodam tylko tyle że gotując golonka możemy dodać woszczynę i doprawić jak rosół z czego mam na drugi dzień świetne lekarstwo jak przesadzimy z piwem;)) oczywiście rosół podajemy z ziemniakami. Pycha...!!
Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com