Przepisy dla każdego.
Blog > Komentarze do wpisu

Kapusta pekińska z bazylią - surówka

Moja ulubiona surówka obiadowa:)

Składniki:
- 1 kapusta pekińska
- 1 swieży ogórek (średni)
- 5-6 kawałków papryki konserwowej czerwonej
- 2 słodkie jabłka
- bazylia-garść
- ew. mała cebulka
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki majonezu

Kapustę pokroić w cienkie paski do salaterki, nastepnie jabłka, ogórek, ew.cebulkę, pokroić w kostkę. Paprykę odsączyc i również pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w salaterce, lekko posolić. Dodać bazylię dla uzyskania odpowiedniego smaku i aromatu oraz odrobinę pieprzu (niekoniecznie). Na koniec dodajemy majonez i delikatnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny. Smacznego :-)

Info: Surówkę najlepiej spożywac tego samego dnia. Dobrze smakuje z potrawami z drobiu. Efektownie wygląda podana w przezroczystej salaterce. Świeżego ogórka możemy zastapić konserwowym, wtedy dodajemy też świeżą paprykę zamiast konserwowej :-)

poniedziałek, 23 października 2006, powiew_uczuc

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2006/10/23 15:10:49
Bazylia świeża, czy suszona?
-
2006/10/23 15:44:18
Ja dodaję suszoną:)Jeśli świeża to drobno porwana:)
-
2006/10/24 16:22:28
:))) hmmm pekinska kapusta ja lubiec tez bardzo lubiec dzieki sliczne
-
2006/10/24 20:08:59
Ciasteczka zołza-ny spróbuj.Rafeallo w ustach będzie się rozpływać:)
Kontakt:

    tarocistkadorota@gmail.com